Savaşta korunacak yapılar listeleniyor

Kültür Bakanlığı adına açıklamayı yapan David Lammy, İngiltere’de korunması gereken kültür, sanat hazinelerin bir listesi yapılması amacıyla bilim adamı, aydın ve kültürel kuruluşların tavsiyelerini almak üzere bir girişim başlattı.


Terör tehlikesiyle bir ilgisi olmadığı belirtilen bu girişimle, İngiltere’nin, silahlı çatışmalar sırasında kültürel yapı ve nesnelerin korunmasını içeren  1954 Hague Anlaşması’nın gerektiği gibi yaşama geçirilmesi hedeflendiği bildirildi.


Bu anlaşma gereğince, ‘taşınabilen’ ve ‘taşınamayan’ kültürel objelerin, değerlerine göre, ‘genel’, ‘değerli’ ve ‘çok değerli’ sınıflandırmasıyla bir listesi çıkarılması gerekiyor.


David Lammy yaptığı açıklamada, “Yakın bir zaman içinde silahlı çatışmaların kültürel objeler üzerinde verebileceği zararın en yaygın örneklerini gördük. 1991’deki Dubrovnik (Yugoslavya) kuşatması sırasında tarihi şehrin ve 1993’de Mostar Köprüsü’nün yıkılması, Irak’taki Ulusal Kütüphane’nin yakılması, Bağdat Müzesi’nin yağmalanması dünyanın kültürel manzarası üzerinde unutulmaz izler bıraktı.” dedi.


Kültür Bakanı Lammy, verdiği kültürel yıkım örneklerinin hepsinde İngiliz ordusunun fiilen bölgede olması ve Hague Anlaşması çerçevesinde sözkonusu kültürel hazinelerin korunması görevinin de yasal olarak onlara ait olmasına rağmen neden hiç bir şey yapılmadığı konusunda ise bir açıklama yapmadı.


Korunması gereken yapıtlar listesine yapılacak önerilerin 2 Aralık’a kadar verilmesi istendi.


AÇIK GAZETE: İngiltere Irak’ta kültürel değerlerin yağmalanması, tarihi eserlerin (içinde sivillerle) bombalanmasından ABD ile birlikte sorumlu bir ülke… Milletvekili David Lammy Türk ve Kürt toplumunun yakından tanıdığı bir sosyal demokrat milletvekili. Lammy kültürel mirası korumak için işe İngiltere’den değil Irak’tan başlamalıydı… Kültürel değerler Irak’ın, İngiltere’nin değil insanlığın ortak mirasıdır…


FOTOĞRAF: Milletvekili David Lammy

783460cookie-checkSavaşta korunacak yapılar listeleniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.