Sıcaklarda diyabete dikkat!

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, Türk Diyabet Cemiyeti Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sait Gönen, şeker hastalığının seyrini etkileyen en önemli faktörlerden birinin de hava koşulları olduğunu belirtti.


Bu nedenle, halen yurt genelinde etkili olan 30 derecenin üzerindeki hava sıcaklığının şeker hastaları için önemli bir tehlikeyi de beraberinde getirdiğini anlatan Gönen, ”Sağlık sorunu bulunmayan hastalar için bile önemli riskler getiren yüksek sıcaklık, şeker hastaları için çok daha büyük sorunlar doğurabilir” dedi.


Şeker hastalarının, sıcaklığın en yüksek seviyelere çıktığı öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamaları gerektiğini vurgulayan Gönen, şunları söyledi:


”Aşırı sıcağın etkisiyle vücudun hızla su kaybetmesi, şeker hastalarının kanlarındaki şeker miktarını artırarak kronik böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bununla birlikte, şeker hastalığı nedeniyle vücudun çeşitli yerlerinde görülen yaralar, sıcaklığın etkisiyle aktif hale geçebilir. Ani su kaybı, şeker hastalarında, körlük, sakatlık, kalp krizi ve beyin enfarktüsü gibi komplikasyonların oluşumunu da hızlandırmaktadır. Su kaybının olumsuz etkisini en aza indirebilmek için bol miktarda su içilmelidir.”


FOTOĞRAF: Sebati Karakurt tarafından çekildi.

721620cookie-checkSıcaklarda diyabete dikkat!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.