Şelalede iş makinesiyle define arıyorlar!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Kültür Bakanlığı ve DSİ’nin izniyle yapıldığı iddia edilen iş makinesiyle define araması, şelaleyi ve dere yatağını tahrip ediyor… 
Ordu’nun Ünye ilçesine bağlı Esenyurt Mahallesi’nde bulunan Dipselek Şelalesi defineciler tarafından tahrip edildi. İş makineleriyle şelalede hazine arayan definecilere Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün izin verdiği ortaya çıkarken vatandaşlar ve sivil toplum örgütleri uygulamaya tepki gösterdi. Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, daha önce hiç dere yatağında define arama ruhsatıyla karşılaşmadıklarını belirterek, Defineciler şelaleyi bozdukları gibi söktükleri kayaları, taşları doğrudan dere yatağına atıyorlar. Vatandaş müdahale etmesin diye de jandarma başlarında bekliyor. Para edecek her yere, her şeye saldırıyorlar” diye konuştu.
 
HAZİNE BULMAK İÇİN İŞ MAKİNELERİYLE ŞELALEYE DALIDILAR
Ünye’nin Erenyurt Mahallesi’nde bulunan Dipselek Şelalesi’nde define aranması vatandaşların ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekti. İş makineleriyle dere yatağını ve şelaleyi tahrip eden definecilerin, resmi izinlerinin olduğu iddia ediliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV), Dipselek Şelalesinin de bulunduğu dere yatağında define aranması için müze müdürlüğünün izninin olduğunu kaydetti.
 
TEPKİ ÇEKEN DEFİNECİ TAHRİBATININ İZİNLİ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
ORÇEV Başkanı Gül Ersan, Ünye’den gelen bilgiye göre dere yatağında ve şelalenin bulunduğu yerde kepçeler ve kırıcı ile çalışma yapıldığı bildirildi. Hem Ünye’deki üyelerimizin yerinde incelemeleri, hem de yönetim kurulu olarak bizlerin kurumlarla yaptığımız görüşmelerde izinli define araması yapıldığını öğrendik dedi.
 
MÜZE: ‘BİZ İZİN VERDİK, İŞLERİ BİTİNCE DÜZELTECEKLER’
Çalışmadan haberleri  olunca hemen Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü aradıklarını anlatan Ersan, “-Biz izin verdik, bütün işlemleri tamamdediler. Müze Müdürlüğü’nü aradık, ‘Define arıyorlar, oluşan tahribatı işleri bitince düzeltecekler’ dediler. Tahribatın geçici olmadığını söylediğimizde ‘DSİ onay verdi’ dediler. Derneğimiz adına Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne ve DSİ 75. Şube Müdürlüğü’ne dilekçe verdik; bu tahribatın önlenmesi ve sorumluların cezalandırılması için diye konuştu.
 
 DEFİNECİLERİ JANDARMA KORUYOR
Bugün daha önce hiç karşılaşmadığımız bir ruhsat duyduk. Dere yatağında define arama ruhsatı” sözleriyle defineci tahribatına tepkisini dile getiren Ersan, “Defineciler şelaleyi bozdukları gibi söktükleri kayaları, taşları doğrudan dere yatağına atıyorlar. Vatandaş müdahale etmesin diye de jandarma başlarında bekliyor. Para edecek her yere, her şeye saldırıyorlar ifadelerini kullandı.

 
2147710cookie-checkŞelalede iş makinesiyle define arıyorlar!
Önceki haberAKP anketinde sıralama ilk kez değişti
Sonraki haberBiter mi cidden, geçmeyen gibi
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.