Sınır ötesi harekat haberine tepki

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün yabancı bir ajanstan çıkan bir haberde ‘Türkiye bir sınır ötesi operasyon yapıyor’ denildiğini söyleyerek, “Ardından Silahlı Kuvvetlerimiz, Dışişlerimiz bunu yalanladı. Şimdi bununla ne yapılmak isteniyor, nereye varılmak isteniyor? Böyle bir şey yapılacaksa gereği, gerektiği zamanda yapılır, biryerleri haberdar ederek, bilgilendirmek suretiyle yapılmaz” dedi.


Erdoğan, Kanal 24 Televizyonunun canlı yayınında, Erdoğan, sınır ötesi harekatın yazılı ve gerek görsel basında sürekli olarak gündemde tutulmasını doğru bulmadığını ifade ederek, “Türkiye eğer bir sınır ötesi operasyon yapacaksa, böyle bir şey düşünüyorsa, bunu davul zurna ile yapmaz. Bunun sorumluları, ilgilileri kararını verir. Kaldı ki sınır ötesi bir harekatla ilgili Parlamento kararı da gerekmektedir, bütün bunların adımları buna göre atılır” dedi.


Erdoğan, Genelkurmayla hükümet arasında bu konuda herhangi bir tartışma, ayrışma söz konusu olmadığını söyleyerek, “Güvenlik güçlerimiz bizden bir şey talep ettiklerinde asla onların önlerinde durmayız, duramayız. Biz kendi içimizde bu müzakereyi zaten yapıyoruz, yapmaya devam ederiz. Vakti, saati geldiğinde, ne gerekiyorsa, o adım atılır” dedi.


Erdoğan, ABD ile bu konuda münasebetlerin sürdüğünü söyleyerek, “Ama bunlar bizi tatmin etmiyor. Biz netice istiyoruz. Bu netice nedir? Özellike Kuzey Irak’taki bölücü terör örgütünün konuşlanmasının dağıtılması noktasında müşterek atılması gereken adımlar. ABD, Türkiye ve Merkezi Irak Hükümeti, bu konuda mutabakatlarımız var, ama henüz netice yok. Biz bu neticeleri görmek istiyoruz. Neticeyi almadan ‘burada iyi bir konumdayız’ demem mümkün değil. Önce neticeyi alacağız, bunu göreceğiz ki ‘güzel gelişmeler var’ diyebilelim. Ama şu andaki gelişmeler ‘çok çok nispi’ diyebileceğim gelişmeler” değerlendirmesinde bulundu.


Erdoğan, ”Kürt yönetiminden liderlerin Türkiye’ye gelmek istediğine dair haberlerin basında yer aldığı” belirtilerek, ”konuşulacak bir şey var mı?” sorusuna “Onlar farklı bir süreç. Onlarla da neyin konuşulacağı, konuşulmayacağı noktasında atılması gereken adımlar varsa bu adımları zaten yine biz siyasiler atarız. Ama bizim muhatabımız oradaki Kürt liderler değildir, Bizim muhatabımız Irak’ın Merkezi Hükümetidir. Ben Merkezi Hükümetin Cumhurbaşkanıyla da görüştüm, Başbakanıyla da görüştüm. Bunun dışındaki bir kabile reisi ile ben görüşemem. Görüşmesi gereken olursa onlara ‘git görüş’ de deriz, bunu da yaparız. Ben görüşemem, Barzani veya bir başkası… Ama ben bir Talabani’yle Cumhurbaşkanı olduğu için görüştüm, Maliki ile görüştüm, bundan sonra da görüşürüm” dedi.


 

1043730cookie-checkSınır ötesi harekat haberine tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.