Soma davası öncesi yürüyüş: Adalet önünde hesap vereceksiniz

301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı’na ilişkin yeniden başlayan yargılamada ikinci duruşma görülüyor. Duruşma öncesi kitlesel bir yürüyüş yapıldı.
Soma davası öncesi yürüyüş

Türkiye’nin en büyük işçi katliamı olan, 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasında yeniden başlayan yargılama sürecine bugün devam ediliyor. Daha önce “olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan sanıklar hakkında Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Ocak 2021’de “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan ceza verilmesini istemesi üzerine 4 sanığın yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Duruşma öncesi aileler, sendikalar ve siyasi partiler Akhisar Tren Garı önünde bir araya gelerek mahkeme salonu önüne yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe madenci ailelerinin yanı sıra KESK MYK üyeleri ile Manisa ve İzmir Şubeler Platformları, DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, Bağımsız Maden İş Sendikası, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile EMEP İzmir ve Manisa il örgütleri, Soma ilçe örgütü, HDP, CHP Manisa Milletvekilleri ve il ve ilçe yöneticileri, TİP Milletvekilleri Ahmet Şık ve Erkan Baş, Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği, Manisa ve İzmir Baroları, Sosyal Haklar Derneği, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi katıldı.

Aileler yaşamını yitiren 301 madencinin isminin yazılı olduğu pankart açarken Emek Partisi de “Somaya adalet, katliam düzenine son” yazılı pankart taşıdı. “Soma’nın körümü katilleri yakacak, “Katillerden hesabı emekçiler soracak”, “Soma’yı unutma unutturma” sloganlarının atıldığı açıklamada dava avukatlarından Can Atalay söz aldı.

“TÜRKİYE’DE EN UCUZ MALİYET KALEMİ İŞÇİ CANI”
Atalay, “7 yıldır olanı olduğu gibi görmemek için olmadık dümen çevirdiler. Türkiye’de en ucuz maliyet kalemi işçi canı. Bu düzen böyle gitmez. İşçilerin canını hiç sayarak bu ilkeyi kalkındıramazsınız, sadece cebinizi dolduruyorsunuz. Bu ülkede kimse ekmeğini kazanırken öldürülmesin diyedir davamız. Suç üstü yakalandılar. Avukat arkadaşlarımdık tutukladılar” diyerek davayı takip eden insanlara cezaların verdiğini hatırlattı.

Yargıtay üyelerinin değiştirilerek Eylül kararını bozmasını eleştiren Atalay, “Bu karar, tezgahın ne kadar büyük olduğunu, dönen paraların ne kadar büyük olduğunu, kullanılan siyasal nüfusun ne kadar büyük olduğunun kanıtıdır. Türkiye’nin bu koşullarında, bu adaletsizlikte işçi sınıfı ve bu insanlar Eylül kararını aldı. Ancak ocak ayıda çevrilen tezgahı hepiniz biliyorsunuz. Ama siz unutmadık, adalet önünde adil bir şekilde hesap vereceksiniz” diye konuştu.

“7 YILDIR AİLELER HÂLÂ ADALET ARIYOR”
Emek Partisi Genel Başkanı Ercümet Akdeniz ise dava öncesi yaptığı açıklamasında, “Soma katliamının 7. yılında hâlâ adalet arıyor aileler. Sadece aileler değil Türkiye işçi sınıfı adalet arıyor ve hâlâ adalet gelmedi. Geç gelen bir adalet gerçekten adil bir adalet olmaz” diyerek Emek Partisi olarak madencilerin ve ailelerin yanında olduklarını ve adalet arayışının peşinde olduklarını söyledi.

“YÜZLEŞME SAĞLANAMAZ İSE İŞ CİNAYETLERİ DEVAM EDECEK”
Davada tutuklu sanığın kalmamasını eleştiren Akdeniz, “Katiller nerede? Katillerin yargılanması gerekiyor. Bilinçli taksirle değil olası kasıtla yargılanmaları gerekiyor. Bir yüzleşmenin sağlanması gerekiyor. Türkiye’nin, 301 madencinin hayatına mal olan Türkiye’nin en büyük toplu iş cinayeti ile yüzleşmesi gerekiyor. Bu yüzleşme sağlanamaz ise iş cinayetleri devam edecek. Soma iş cinayetinden sonrada binlerce işçi hayatını kaybetti. Çünkü cezasızlık politikası patronların elini güçlendiriyor, katliama sebebiyet veren işyerlerinin, fabrikaların elini güçlendiriyor” dedi.

“İŞÇİ SINIFI VE HALKIN ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER”
Akdeniz, “Bu dava sadece Soma işçilerinin davası değildir. Bu dava aynı zamanda Türkiye’nin bütün fabrikalarında, bütün madenlerinde çalışan, servislerde işe giderken hayatını kaybeden tarım işçilerinin davasıdır. Bu davanın nasıl tecelli edeceği bütün işçilerin hayatını da belirleyecek bir unsur olacak. Yüzleşmenin sağlanması gerekiyor. Bunun için bu katliama neden olanların, işçi sağlığı ve iş güvenliğini maliyetten sayanların, ihmallerde kesinlikle sorumlulukları bulunanların bugün bu duruşma salonunda olması gerekiyor. Ama tek tutuklu sanık yok, buraya gelmekten ailelerle yüzleşmekten kaçıyorlar, yargıda onları getirmekten imtina ediyor. Bu yüzleşme sağlanmadan gerçek anlamda adalet olmaz. Onlar mutlaka bugün ya da yarın işçi sınıfının ve halkın önünde bu katliamlarının hesabını verecekler” diye konuştu.

“ADALET VE DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ YÜKSELTELİM”
Son günlerde tartışma konusu olan mafya devlet ilişkilerine değinen Akdeniz, “İşçi sınıfına, iş cinayeti davalarına, madenci katliamı davalarına yaklaşım yargıda neyse aynı şey mafya düzeninde de karşımıza çıkıyor. Eli kanlı katillere, işçi düşmanlarına, çetelere, devlet bürokrasisinde iş tutan çevrelere gelince ortada bir savcı bulanamıyor, bir dava açılmıyor. Aynı mantığın kendisi burada da tezahür ediyor. Dolayısıyla adalet, demokrasi en az emek ve özgürlük kadar hepimize bütün ülkeye lazım. Sömürüye, yoksulluğa karşı bu düzen çürümüştür diyoruz. Sömürü, yoksulluk ve yolsuzluğa karşı bütün halkımızı adalet ve demokrasi mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz” dedi.

YENİDEN YARGILAMADA İKİNCİ DURUŞMA
301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamının üzerinden 7 yıl geçti. Soma davasında, Yargıtay 12. Ceza Dairesi kendi kararını bozmuş; sanık Can Gürkan, Haluk Evinç, Adem Ormanoğlu ve Efkan Kurt hakkında “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan yargılama talep etmişti. Davanın ikinci duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Tutuklu hiçbir sanığın kalmadığı dosyanın 13 Nisan tarihinde görülen ilk duruşmasında ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların mahkemeye getirilmesi taleplerinin reddine, Can Gürkan hariç sanıkların vareste tutulması taleplerinin kabulüne; kamu görevlilerinin sorumluluğuna dair süren soruşturmanın akıbetinin sorulmasına ve sanıkların tutuklanma taleplerinin reddine karar vermişti. EVRENSEL

2516750cookie-checkSoma davası öncesi yürüyüş: Adalet önünde hesap vereceksiniz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.