Son ankette şaşırtan sonuç: Hiçbir parti bunu beklemiyordu!

Gazeteci Fehmi Koru, MetroPoll Araştırma’nın son anket sonuçlarını köşesinde paylaştı. Araştırmanın sonucu tüm partiler için şoke edici oldu.

Gazeteci Fehmi Koru, kişisel internet sitesinde kaleme aldığı yazısında MetroPoll Araştırma’nın son anket sonuçlarını paylaştı. Koru, fehmikoru.com’da yayımlanan yazısında “Bir anket; bütün partiler gözden düşüyor, CHP kurultayından sürpriz sonuç çıkabilir” başlıklı yazısında şu detayları aktardı:

Pazar günü seçim yok, en yakın seçim ‘yerel seçim’ ama o da mart ayının sonunda. Yine de sorumu sorayım: Önümüzdeki pazar günü seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?

Böyle bir soruyu anket şirketleri belli aralıklarla soruyorlar. Metropoll de 10-16 Ekim tarihleri arasında vatandaşlara sormuş.

Sonuçlar bana çok ilginç geldi.

Mayıs ayında yapılan seçimde %35.32 oranında oy almış olan AK Parti’ye oy vermeyi düşünenlerin oranı %15.2…

CHP son seçimde %25.41 oy almıştı, ona oy vermeyi düşünenler %15.2…

MHP %10.04 oy almıştı, şimdi %4.7 alabiliyor.

İYİ Parti’nin oyu %9.90’dı, o da %5.7’ye düşmüş görünüyor.

Seçime Yeşil Sol Parti adıyla katılıp %8.79 oy almış parti şimdi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) adını aldı, onun alabileceği oy da %5.9 görünüyor.

Yeniden Refah Partisi’ne oy verebilecekler %1.3, Zafer Partisi’ne verebilecekler %1.4, diğer partilerin oyları da toplam %3.4.

Geriye kalanlar, “Kararsızım” diyenler (20.3), protesto oyu kullanacaklar (11.8) ve cevap vermek istemeyenler (%7.1) olarak %39.2 ile en kalabalık grubu oluşturuyor…

Herhalde bu denli mevcut partilere ilgisizlik daha önce pek görülmüş değil.

Bu tablo bazılarımıza sürpriz gelebilir ama bana gelmedi; son seçimde pek çoğumuz oyunu pek gönülden kullanmadık; kullandıktan sonra olaylar beklentilerimize uygun gitmediği için bazılarımızı pişman edecek gelişmeler yaşandı. Halen de yaşanıyor.

CHP’de değişimin gerçekleşmesi ihtimali var mı?

Metropoll’ün araştırmasında bu soruya da cevap teşkil edebilecek bulgular bulunuyor.

“Özgür Özel’in mi Kemal Kılıçdaroğlu’nun mu CHP genel başkanı olmasını istersiniz?” sorusu bütün deneklere sorulmuş. Halkımız Özgür Özel’i (%46.5) Kemal Kılıçdaroğlu’ndan (%22.5) fazla istiyor. Bir mislinden bile fazla.

Verilere biraz yakından bakınca, bir önceki seçimde oyunu CHP’ye vermiş seçmenlerin tercihlerinde de durumun pek farklı olmadığı anlaşılıyor: Ö. Özel %58.5, K. Kılıçdaroğlu %27.9…

Daha da önemlisi, Metropoll’ün bir ay önceki anketinde K. Kılıçdaroğlu (%44.2), Ö. Özel’in (%41.9) önünde gidiyormuş. Durum bir ayda tersine dönmüş…

[İki kamptan da tanıdıklarım var. Kılıçdaroğlu’na yakın bir dostum ve Özel’e yakın bir tanıdığım ile kurultaya yansıyacak durumu ayrı ayrı konuştuğumda ikisi de kendilerinin desteklediği adayın önde olduğunu söylediler. Hem de kesin ifadelerle. İki taraftan biri kurultayda sürprizle karşılaşacak.]

Yerel seçimde bu tablo değişir mi?

Değişebilir elbette, ancak bugün durum Metropoll araştırmasına göre bu.

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayın

2729210cookie-checkSon ankette şaşırtan sonuç: Hiçbir parti bunu beklemiyordu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.