‘Sorun Hamas değil İsrail’

Siegman, “Filistin devleti için hala bir umut varsa bu referandumda değil, Hamas hükümetinin oyunu İsrail’in kurallarıyla oynamama ısrarında; çünkü böyle bir devletin doğuşunu engelleyen bu kurallar. 1967 savaşından 40 yıl sonra asıl soru İsrail’in bir Filistin devletini tanımaya hazır olup olmadığı, aksi değil” yorumunu yaptı.

Siegman, İsrail istihbaratı Mossad’ın eski başkanı Efraim Halevy’den de alıntı yaparak Hamas rejimini devirmeye veya etkisiz kılmaya yönelik girişimlerin yanlış olduğunu öne sürdü. 

Örgütün Filistin toplumunun dokusunu yansıttığını savunan  Mossad’ın eski başkanı Halevy şu değerlendirmeyi yapmıştı:

“Hamas’ın söylemine değil yaptığına bakın… Hamas, 18 ay önce ateşkes ilan etti, Başbakan İsmail Hanya bakanlarına İsrail ile uygulamaya yönelik temas yoları araştırma talimatı verdi.”

Siegman, “Hamas’ın İsrail’e var olma hakkı verip vermemesi farketmez. İsrail var, var olmayan Filistin devleti” yorumunu yaparak şöyle devam etti:

“Burada şaşırtıcı olan Hamas’ın İsrail’in dikte ettirdiklerini kabul etmemesi değil, uluslararası toplumun özellikle de Avrupa Birliği’nin Hamas’ı tecrit çabalarına destek vermesi. İsrail hükümeti referanduma sunulacak plan onaylansa de bunu barış sürecine zemin olarak görmeyeceğini açıkladı. Bu durumda Avrupa liderleri Washington’un iflah olmaz İsrail yanlısı siyasetlerini desteklemeyi sürdürecekler mi, yoksa Filistinlilerle yeniden temasa geçecekler mi? Bölgenin geleceğini bu soruya verilecek yanıt belirleyebilir.”

1129980cookie-check‘Sorun Hamas değil İsrail’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.