Soykırımı inkara ceza reddedildi

80 üyeli Hukuk İşleri Komisyonu, Sosyalist Parti’nin yasa teklifini görüşmek üzere 12 üyeyle toplandı ve yapılan oylamada, yasa teklifinin reddedildiği bildirildi. Oylama, bağlayıcı nitelikte olmamasına rağmen, genel kurulda milletvekillerini etkilemesi açısından Türkiye için önem taşıyordu.

Yasa teklifi, bununla birlikte Fransa’daki Parlamenter sistem uyarınca 18 Mayısta genel kurulda oylamaya sunulacak. Fransa’daki parlamenter sistem, siyasi gruplara belirli sayıda girişim için ilgili komisyon ve başkanlık divanının oylamasına bakılmadan, sundukları yasa teklifinin genel kurulda oylanmasına olanak tanıyor.

Erdoğan: “Fransız Parlamentosu aramıza virüs sokmaz”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Fransa arasında çok eskilere dayanan ilişkiler olduğunu belirterek, ”Bu kadar önemli bir ilişki içerisinde olan iki ülkenin arasına sözde Ermeni soykırımını herhalde bir virüs olarak Fransa Parlamentosu sokmayacaktır” dedi.

Fransız mallarının boykot edilip edilmeyeceği şeklindeki soruyu yanıtlayan Başbakan Erdoğan, komisyonun tasarıyla ilgili bir reddinin söz konusu olabileceğini söyledi. Buna rağmen tasarının Fransa Parlamentosu’na geleceğini belirten Erdoğan, ”Buna rağmen inanıyorum ki aklı selim orada da hakim olacaktır. Çünkü Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkiler sıradan ilişkiler değildir” dedi.

”Sözde Ermeni Soykırımı tasarısıyla ilgili Fransız yetkililerle bir görüşmeniz oldu mu?” sorusunu da Erdoğan, şöyle cevaplandırdı:

”Viyana’da olacak. Viyana’da görüşeceğiz. biliyorsunuz dün Fransız yatırımcıların üst yöneticileriyle burada bir toplantı yaptık. Hepsinin de ortak kanaati, ‘bu Türkiye’ye karşı çok çok ciddi bir yanlıştır, haksızlıktır, böyle bir şeyi bizim tasvip etmemiz ve kabullenmemiz mümkün değildir.”

Arınç: “Hukuk çıldırmış olmalı”

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Fransa’da sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasa teklifini, ”Bu, hukukun çıldırmış olduğunu ortaya koyar. Bu, sadece Türkiye’nin AB içindeki ilerlemesini durdurmaya yönelik değildir, iç politika hesaplarıyla da yapılmış olabilir” diye değerlendirdi.

Düzenlemenin meclisten çıkması halinde bile Fransız Senatosu tarafından onaylanmayacağını düşündüğünü belirten Arınç, ”Böyle bir teklifin verilmesi, Türkiye’yi rencide etmiştir, üzmüştür. Bu ilişkilerimizde mutlaka dikkate alınacaktır” diye konuştu.

1128330cookie-checkSoykırımı inkara ceza reddedildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.