İsrail ile ticaret hacmi 2.5 miyar doları aştı

Amihai, Başkonsolos Yardımcısı Michal Gur-Aryeh ile birlikte İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti.
Dedesinin İzmir’de doğduğunu belirten Amihai, geçtiğimiz yıl İzmir’e geldiğini ve iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için bazı projeler sunduğunu kaydetti.


Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin son derece olumlu geçtiğini bildiren Amihai, “İsrail ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 2.5 milyar doları aştı. 1990’ların başında bu rakam 100 milyon dolar civarındaydı” dedi.


Geçtiğimiz yıl bir Türk bankasının İsrail tarafından satın alındığını, bu bankanın 6 ay önce “Bank Pozitif” adıyla İstanbul’da hizmete başladığını dile getiren Amihai, ülkesinden bu banka için 200 milyon dolarlık yatırım yapıldığını açıkladı. Amihai, bankanın Ankara ve İzmir’de de şubeler açacağını ifade etti.
İsrail nüfusunun yüzde 5’ine tekabül eden 400 bin kişinin Türkiye’ye tatil amaçlı geldiği bilgisini veren Amihai, İzmir’in ülkesinin vatandaşları için cazip bir yer olduğunu anlattı.


KENTTEKİ SİNAGOGLAR


İzmir’in İsrailli turistlere sunabileceği birçok zenginliğinin olduğunu kaydeden Amihai şöyle konuştu:
“İzmir’de çok zengin ve eskiye dayanan bir Musevi geçmiş, Sinagoglar var. Bunlardan bazılarının yenilenmeye ihtiyacı var. Bunların yapılması halinde İzmir, İsrailli turistlerin daha fazla ilgisini çekecektir. Yahudilere ait olan tarihi değerlere biz de büyük önem veriyoruz. İsrail’de, Osmanlı mirasından kalan birçok binanın yenilenmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar için insanın bu işe kendisini vermesi gerekiyor.”


BAKIM ONARIM İÇİN YARDIM


İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da, İsrail’i kendilerine çok yakın gördüklerini, bu yakınlığın temelinin çok eskilere dayandığını söyledi. İzmirliler’le Yahudiler’in uzun yıllar birlikte yaşadığına dikkati çeken Demirtaş, kentten birçok İzmirli musevinin göç ettiğini anlattı.


İsrailli turistlerin İzmir’e gelebilmesi için Telaviv-İzmir arasında direkt uçak seferi konusunu araştırdıklarını belirten Demirtaş, İzair olarak seferlere bu yıl başlayabileceklerini ifade etti. Demirtaş şunları kaydetti:
“Daha çok İsrailli’nin buraya gelmesini istiyoruz. İzmir’de Museviler için çok önemli Sinagoglar var. Ancak bunların durumu hepimizi çok üzüyor. Bu konuda çalışma yapıyoruz ama bir yere varabilmiş değiliz. Geçen yıl İZTO meclisinde Hahambaşı Evi’ni restore etme kararı aldık, bütçeye para koyduk, planları hazırladık ama karşımıza mülkiyet sorunu çıktı. Hazine, yerin kendisine, cemaat te kendisine ait olduğunu söylüyor. İsrail hükümeti Türk hükümeti nezdinde girişimde bulunursa sorunun çözüleceğine inanıyorum. Sinagogların tamamının bakım, onarımı projemize destek istiyoruz. Bizim yardımlarımız olacaktır ama hepsine yetmez. Dünya çapında meşhur olan sanatçılardan İzmir’de konser vermelerini isteyip konser geliriyle bakım onarım yapmayı düşünüyoruz. Biz çözüm üretmeye çalışıyoruz. Sizden yardım bekliyoruz.”


Demirtaş, Sinagogların tümümün fotoğraflarının çekilerek bir dosya halinde Başkonsolos Amihai’ye iletileceğini ifade etti.Amihai’den, EXPO 2015 adaylığı için İsrail’in İzmir’i desteklemesini isteyen Demirtaş, “Eğer bu organizasyon Milano’da yapılırsa İsrailli işadamları oradan pek iş alamaz ama İzmir’de olursa pekçok iş alabilir” dedi.
Başkonsolos Amihai ise İsrail adına kendisinin söz veremeyeceğini, ancak elinden geleni yapacağını kaydetti.



 
 

1040400cookie-checkİsrail ile ticaret hacmi 2.5 miyar doları aştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.