‘İsteyin, bilgisayarınıza kitap gönderelim!’

Bilgisayar, MP3 ya da iPod sahipleri, kütüphaneye gitmeksizin “kitap indirecekler…”

Chicago Halk Kütüphanesi bilgisayar  ve internet ortamında kitap dağıtmaya başladı. Günün çok-satan kitaplarından, klasiklere değin her türlü kitap sesli ya da ekranda yazılı olarak okunabilecek biçimde, okurlara ulaştırılıyor. Bunun için, sadece kütüphane üyelik kartına ve sisteme katılım bilgilerine sahip olmak yeterli bulunuyor. Kütüphane üyeliği, ABD’nin diğer kitaplıklarında olduğu gibi Chicago’da da ücretsiz dağıtılıyor.

Mart ayının ortasında başlatılan uygulamanın ilk günü, MP3 yüklemesiyle 80 kadar kitap okura, internetten ulaştırıldı. Şu âna kadar sayının 10 bini bulduğu öğrenildi. Kitapların “yayın ve dağıtım hakları” sorusunu ortadan kaldıracak biçimde, bir kullanıcıdan ötekine ulaştırılmasını engellemek üzere, sisteme engelleyici kilit konuldu. Bu yöntemle yapılan kitap dağıtımı, 5 milyon nüfuslu Chicago’da kısa sürede büyük ilgi gördü. Okurlardan gelen başvuruların artması üzerine kütüphane yönetimi sesli,yazılı “kitap indirme” sistemine 25 bin Dolarlık bir ek yatırım yapmak zorunda kaldı.

MP3, iPod, bilgisayar gibi sistemlere yüklenen kitaplar 21 gün süreyle kullanıcıda  kalıyor, bu süre bitiminde kitabın yazılım şifresi kendiliğinden kilitlenip programı iptal ediyor. Kitap okurun elektronik alıcısından, doğrudan kendi ilk adresine geri dönüyor. Bunun için ayrıca, Kütüphaneye gitmeye gerek kalmıyor.

Öte yandan, Chicago Kütüphanesi, uygulama başladığından bu yana, en çok George Orwell’in 1984 ile Tolstoy’un Anna Karenina’sının okunduğunu açıkladı.

1127470cookie-check‘İsteyin, bilgisayarınıza kitap gönderelim!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.