İstifa eden Kennedy, Türkiye dostuydu

İngiltere’nin üçüncü büyük partisi sosyal demokrat çizgideki Liberal Demokrat Parti’nin lideri Charles Kennedy, alkolik olduğunu önce reddetip sonra da itiraf edince parti muhalefetine dayanamayıp istifa etmişti. İstifasında “Liderler gelir gider ama prensipler değişmez” diyen Kennedy’nin yerine partinin yaşlılarından dışişleri sorumlusu Menzies Campbel vekalet ediyor…


“TÜRKİYE’Yİ DESTEKLEDİ”


Liberal Demokrat Parti’den 2001 yılında milletvekili adayı olan, parti Üst Komite Delegesi ve Islington Belediyesi Meclis Üyesi Meral Ece, Kennedy’nin istifasına çok üzüldüğünü belirterek “Özellikle dış politikada Irak’ın işgaline karşı çıkmış ve Türkiye ile KKTC’yi iyi anlamış bir liderdi” dedi.


Ece, Kennedy’nin her zaman alternatif bir çizgi izlediğini ve bunda da başarılı olduğunu belirterek şunları söyledi:


“İlerici ve Irak işgaline karşı çıkan tek liderdi. Türkiye’yi AB yolunda her zaman destekledi. Kıbrıs ve Rum tarafına her zaman eşit yaklaşıldı. Liberal Demokrat AP milletvekili Sarah Ludford ile geçen Şubat’ta KKTC’ye gitmemizi desteklemişti. Ercan Havalimanı’na gittiğimizde gerek Rum Kesimi’nden gerek Türkiye ve KKTC karşıtlarından çok tepki aldık. Tepkileri parti olarak hep birlikte göğüsledik. KKTC ziyaretimiz sonrasında İşçi Partili politikacılar da KKTC’ye gitmeye başladı… “


Kennedy’nin parti içinde çok sevildiğini ve başarılı bir politikacı olduğunu vurgulayan Ece, “23 yaşında parrlamentoya giren en genç milletvekili ünvanına sahiptir. 6 yıl liderlik yaptı ve bu süreçte milletvekili ve destekçi sayısı olarak partiyi ikiye katladı. Prensiplere bağlıydı. İstifası partide üzüntü yarattı” dedi.


Kennedy’yi 2001’den bu yana yakından tanıdığını ve alkol ile ilişkisinin abartıldığını belirten Ece, “İngiltere basını Kennedy’nin üzerine haksız yüklendiğini düşünüyorum” diye konuştu.


Meral Ece İngiltere’deki Türkçe konuşan toplum içinde Liberal Demokratları destekleğin her geçen gün arttığını belirterek Mayıs ayındaki yerel seçimlerde toplumdan en az dört adayın yarışacağını da sözlerine ekledi.


“İNGİLTERE’DE TÜRKÇE’YE SAHİP ÇIKTI”


Liberal Demokrat Edmonton Bölgesi Parti Görevlisi Yaşar İsmailoğlu da Kennedy’nin Türkiye ve KKTC’ye yönelik izlediği siyaseti şöyle aktardı:


“Kıbrıs konusunda da gerçekten Türk toplumunu iyi anlayan, Türkiye’nin AB’ye üyeliğini destekleyen bir siyasetciydi. İşçi Partisi’nden de önce Türkiye’ye destek vermişti. KKTC’de 24 Nisan Refarandumu’nda Türkler’in ‘Evet’ini takdirle karşıladığını belirtmiştir.  İngiltere’de Türkçe’nin GCSE’de (Seçmeli lise dersleri) çıkarılmasını isteyen hükümete karşı çıkmış ve engellemeyi de başarmıştır. Liberal Demokrat politikacıları KKTC’ye göndererek olası tepkileri de göze almayı bildi… Ayrıca, Irak’ın işgaline karşı sesini yükseltmesi ve Kosova’daki katliamlara karşı bizzat Kosova’ya giderek BM ve ABD’yi eleştirmesi unutulmaz…” dedi.


Liderin istifasından üzüntü duyduğunu belirten İsmailoğlu, İngiltere’deki siyaset anlayışı hakkında şunları söyledi:


“Herşeyden önce istifa bir demokrasi anlayışıdır. Bu İngiltere’deki demokrasi anlayışını da gösteriyor. İngiliz siyasetinde dürüstlük çok önemli… Eğer istifa etmeseydi parti ciddi oy kaybedebilirdi. Türkiye’nin tersine İngiltere’de parti yönetimleri kesinlikle tabanın sesine kulak verir. Kennedy de böyle yaptı. Diğer partilere bakıldığında onlar da öyle yapıyor. Muhafazakarlar lider değiştirdi. İşçi Partisi liderlerini yenileyip seçimle taze bir kanla katılmayı planlıyor… “


FOTOĞRAF: Liberal Demokrat Parti’den 2001 yılında milletvekili adayı olan, partide Üst Komite Delegesi ve Islington Belediyesi Meclis Üyesi Meral Ece

786910cookie-checkİstifa eden Kennedy, Türkiye dostuydu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.