‘Straw’un görevden alınmasını Bush istedi’

The Independent on Sunday’deki bir habere göre İngiltere dışişleri bakanı ABD Başkanı George Bush’un isteği üzerine görevden alındı…


Geçen perşembe yapılan ve İşçi Partisi’nin ağır bir yenilgisiyle sonuçlanan yerel seçim ardından Başbakan Blair bakanlar kurulunda önemli değişiklikler yaptı ve Dışişleri Bakanı Jack Straw görevinden alınarak, çok daha geri planda bir göreve atamıştı. Straw’un başarılı olmasına rağmen geri göreve çekilmesi ulusal basının da dikkati çekerek gerekçe araştırmaya koyulmuştu.


The Independent on Sunday, Straw’un arkadaşlarına dayanarak verdiği haberde, görevden alma kararının Washington kaynaklı olduğunu yazdı. Habere göre; bunun başlıca nedeni, Straw’un İran’a olası askeri saldırı seçeneğini, kamuoyu önünde “çılgınlık-saçmalık” olarak değerlendirmesi…


Bush ve Blair’in askeri seçeneği de gündemde tutmak istediklerini ve Straw’un bu konuda uyarıldığını bildiren gazete, buna rağmen eski dışişleri bakanının çizgisinde direndiğini, bunun da bedelini İngiltere hükümetinde en önemli makamlaradan biri olan görevini yitirerek ödediğini aktardı.


“NÜKLEER İRAN’IN HAKKI” DEMİŞTİ


Gazete, Jack Straw’un İran’a karşı nükleer silah kullanma seçeneğini, “saçmalık-çılgınlık” olarak nitelemesinin Başkan Bush’u öfkelendirdiğini ve geçen ay Beyaz Saray’dan İngiltere başbakanına gelen bir telefonun Straw’un yazgısını da belirlediğini ileri sürdü.


Straw, Şubat başında BBC Farsça Bölümü’ne verdiği mülakatta İran’ın nükleer programı hakkındaki krizin, Tahran hükümetinin şüphe uyandıran tavırlarından kaynaklandığını vurgulayarak elektrik üretme amaçlı nükleer teknolojinin İran’ın hakkı olduğunu ve bu hakkı elinden almaya çalışmadıklarını söylemişti.


Dışişleri Bakanlığı’ndan Irak konusunda medyaya sızdırılan bilgilerde, Straw’un Bush-Blair ikilisini daha ılımlı çizgiye çeken kişi olarak betimlendiğini belirten gazete, bunun da başbakanın yakın çevresini kızdırdığını kaydetti.


AB KONUSUNDA DA FARKLI DÜŞÜNÜYORDU


The Independent on Sunday, ayrıca Straw’un Başbakan Blair’le Avrupa Birliği konusunda da anlaşmazlıklar yaşadığını öne sürdü.


Gazeteye göre, Blair’cileri öfkelendiren bir olay da, Straw’un ABD Dışişleri Bakanının geçen ay İngiltere’ye yaptığı ziyareti, kendisinin tanıtımı için kullanması oldu…


İLGİLİ HABER: Straw: Nükleer enerji İran’ın hakkı

790740cookie-check‘Straw’un görevden alınmasını Bush istedi’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.