Suriye: Biz yapmadık

Gazete, 46 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamanın ardından Türkiye ve Suriye karşılıklı birbirlerini suçlarken, Suriye’deki çatışmaların yayıldığına dair endişelerin arttığını yazdı.

Guardian Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye’yi, Türkiye’yi kabus senaryosuna çekmeye çalışmakla suçladığını, buna karşılık Şam’ın da Reyhanlı’da olanlarla alakası olmadığını söylediğini aktardı.

Erdoğan’ın sorumlulardan hesap sorulacağını söylediğini hatırlatan gazete Suriye Enformasyon Bakanı Omran al-Zoubi’nin şu sözlerine yer verdi:

“Suriye hiçbir zaman bu veya bunun gibi bir eylemde bulunmadı, bulunmayacaktır da, çünkü değerlerimiz buna el vermez. Bu eylem hakkındaki tüm sorular Erdoğan’a yöneltilmelidir. O, ve partisi bu olaydan sorumludur. Yurtdışından silahların, patlayıcıların, mayınların, araçların, paranın ve katillerin Suriye’ye geçmesine izin vererek Türkiye sınır bölgelerini uluslararası terörizm merkezlerine çevirdi.”

Financial Times: “Bomba onlarca hayata mâl olurken Erdoğan itidal çağrısı yapıyor”Reyhanlı’daki çifte bombalama olayının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın yapacağı ABD gezisine olası yansımalarını Financial Times için Daniel Dombey kaleme aldı.

Dombey’nin makalesi şöyle:

“Türkiye’nın sınır bölgesinde [Reyhanlı’da] patlayan iki bomba, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Obama’yı ziyareti öncesi ülkenin içinde bulunduğu ikilemi gözler önüne seriyor. Türk yetkililer Reyhanlı’daki bombalamadan Suriye istihbaratını ve Türk işbirlikçilerini sorumlu tuttu.

(…) Bir askeri operasyonun veya etnik çatışmanın tehlikelerine dikkat çekercesine Erdoğan itidal çağrısında bulundu. Şam olayla alakası olmadığının altını çizerken de Türkiye İçişleri Bakanı Muammer Güler saldırının ‘Suriye istihbarat birimi Muhaberat ile yakın ilişkide olan bir örgüt tarafından yapıldığını’ söyledi.

Kadir Has Üniversitesi’nden Soli Özel de bu olayın ‘Türkiye’yi bir ikilemde bıraktığını’ belirtiyor ve ekliyor: ‘Olay Türkiye’nin zayıflıklarını gösteriyor… Türkiye artık Suriye’deki iç savaşın bir parçası.’ Ankara, Suriye politikasının ülke içinde beğenilmemesi ve muhalefetin bu siyasetin değiştirilmesi çağrılarından dolayı zor günler geçiriyor.

(…) Geçen hafta Amerikan kanalı NBC’ye konuşan Erdoğan, ‘ABD’nin daha fazla sorumluluk alıp daha fazla adım atmasını istiyoruz’ demişti. Kendisi Suriye’deki rejimin kimyasal silah kullandığının ‘kesin’ olduğunu iddia etmiş, bunun da Obama için bir ‘kırmızıçizgi’ olduğunu hatırlatmıştı.

Ama Obama hükümeti doğrudan askeri bir operasyon konusunda istekli değil. Onun yerine Amerikalı yetkililer, Körfez ülkeleri gibi Türkiye üzerinden Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması fikrini ortaya atıyor. Yine de Washington’ın odaklandığı fikir, Rusya’yla birlikte Suriye üzerine bir konferans yapılması.”

1381970cookie-checkSuriye: Biz yapmadık

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.