Suudi Prense rüşvet skandalı…

BBC Panorama, BAE’in 80 milyar dolarlık silah ihalesine aracılık eden Suudi Arabistan’ın eski Washington Büyükelçisi Prens Bender bin Sultan’a  yılda 250 milyon Dolar’lık ödemelerde bulunduğunu öne sürdü.


Prens, 80 milyar dolarlık El-Yamamah silah anlaşmasının da mimarı olarak biliniyor. Suudi Prensi Bender bin Sultan suçlamaları reddetti.


BBC’ye göre; İngiliz Savunma Bakanlığı’ndan da yetki alınarak yapılan ve 10 yıl süren ödemeler Suudi ve İngiliz hükümetleri arasındaki silah satış sözleşmesinin ekleri arasına “destek hizmet bedelleri” kaleminde gösterildi.


HUKUK DEVLETİNDE HUKUKA DARBE


İngiliz Ağır Dolandırıcılık Dairesi daha önce de “gayri resmi komisyon” uygulamasını ortaya çıkarmış, ancak Suudiler güvenlik ve istihbarat alanında işbirliği yapmaktan vazgeçme tehdidinde bulununca soruşturmanın devamının kamu yararına olmayacağı gerekçesiyle soruşturma durmuştu.


İngiltere basınında hukuk devletinde yapılan bu hukuk dışı uygulama eleştirilirken The Sunday Times da bir başka skandalı ortaya çıkararak, BAE Systems’in iki aktristi de Suudilerle arkadaşlık için ayarladığını öne sürdü.


The Sunday Times, 60 milyon sterlinlik rüşvet fonundan, ihaleden sorumlu Suudi Prens Türki bin Nasser ve diğer Suudi yetkililere çeşitli ikramlarda bulunulduğunu yazdı. Gazete bu çerçevede iki İngiliz aktrist Anouska Bolton-Lee ve Karajan Malinder’e de Suudilerle arkadaş etmeleri karşılığında ödemeler yapıldığını ve iki ünlü oyuncunun Prens Türki bin Nasser tarafından Carlton Tower adlı otelde verilen partilere katıldıklarını iddia etti.


 


 



 



 

803290cookie-checkSuudi Prense rüşvet skandalı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.