İtalya’da seçim siyaseti düğümledi

Genel Seçimler’de Birlik İttifakı senatoda ise oyların yüzde 48.9’unu alarak 154 sandalye elde etti.

Silvio Berlusconi’nin lideri olduğu sağ ittifak ise mecliste yüzde 49.7 oy olarak sol ittifakın çok az gerisinde kalırken 277 sandalye çıkardı, ancak Özgürlükler Evi ittifakı senatoda oyların yüzde 50.2’sini alarak 155 sandalye çıkardı.

İtalya hiç böyle çekişmeli bir seçime sahne olmadı. Oyların açılmaya başladığı ilk saatlerde araştırma şirketi Nexus’un, seçimin mutlak galibini sol ittifak olarak açıklamasına karşın, oy verme işlemi devam ettikçe sol ve sağ ittifak arasında ciddi bir çekişme yaşandı. Seçim sonucu araştırma şirketinin öngördüğü çizgide gelmedi.

SOL KUTLAMALARI İPTAL ETTİ

Sol Birlik ittifakı Roma’da Piazza Popolo, Milano’da ise Duomo meydannda 18.30’da kutlamalara hazırlanırken daha sonra temkinli olmayı tercih ederek her türden kutlamayı iptal eti.

9-10 nişan 2006 seçimleri İtalya’da seçmenlerin ikiye bolunduğu gerçeğini ortaya koydu. Şu aşamada ne sol ne de sağ ittifakın tek başına hükümet kurması mümkün görünmüyor. Ayrıca senato seçimlerinde çoğunluk elde edebilmek için en az 161 sandalye çıkarmak gerekiyor. Ancak bu rakama ne sol ne de sağ ittifak partileri ulaşabildi.

Mecliste 340 sandalye çıkaran Sol İttifak, seçimi kazandığını ve İtalya’da yeni bir sayfanın açıldığını iddia ederken, Sağ ittifak partileri seçimi protesto edeceklerini açıkladılar. Çizme’deki krizin nasıl aşılacağını, dümene kimin geçeceğini birlikte göreceğiz.

FOTOĞRAF: Prodi, kutlamaları iptal etti…

1126330cookie-checkİtalya’da seçim siyaseti düğümledi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.