Tarihin üzerinde mermer ocağı iznini mahkeme iptal etti!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki mermer ocağının iptali için 15 köylünün açtığı davada yöre halkını sevindiren karar çıktı. Antalya 3. İdare Mahkemesi, mermer ocağı için Valiliğin verdiği ÇED Gerekli Değildir kararını hukuka aykırı bularak iptal etti…
Gazipaşalı köylülerin açtığı davayı gören Antalya 3. İdare Mahkemesi, Göçük Mahallesi’ndeki mermer ocağı ve kırma eleme tesisiyle ilgili Valiliğin verdiği ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etti. Gazipaşa-Anamur karayoluna bitişik alanda yaklaşık 100 hektarlık ruhsat sahasına sahip olan mermer ocağı 2013 yılında faaliyete geçmiş, ancak verimli rezerv çıkmayınca bir süre sonra faaliyete ara verilmişti. Ruhsat alanından çıkarılan malzemeyi inşaat sektöründe değerlendirmek isteyen maden şirketi, mermer ocağı izni verilen alanda kapasite artışına giderek mermer yanında mıcır ocağı işletmeyi planladı. Bununla ilgili hazırlanan proje dosyasına Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü 20 Temmuz 2023 tarihinde ÇED Gerekli Değildir kararı verdi.

MERMER OCAĞI SAHASINDA ANTİK YOL TESPİT EDİLDİ

Göçük köyü dışında çevredeki tarım alanlarını ve diğer yerleşimleri etkileyecek olan taş ocağına karşı 15 köylü iptal davası açtı. Yapılan incelemede, mermer ocağı için ruhsat verilen sahada antik yol kalıntılarına rastlanırken, söz konusu kalıntılar Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından tescil edilerek koruma altına alındı.

DAVALI İDARE VE MADEN ŞİRKETİNİN İTİRAZLARI KABUL EDİLMEDİ

Gazipaşalı köylülerin açtığı davayı gören Antalya 3. İdare Mahkemesi, davalı idare ile maden şirketinin süre, usul ve ehliyet yönünden davanın reddedilmesi gerektiği yönündeki itirazlarını yersiz görerek açıkça hukuka aykırı olduğu tespit edilen idari işlemi “itiraz yolu kapalı olmak üzere” iptal etti.

MAHKEME HUKUKA AYKIRI BULDUĞU VALİLİK KARARINI İPTAL ETTİ

Mahkemenin 29 Aralık 2023 tarihinde oybirliği ile verdiği iptal kararında, davanın yasal süre içerisinde açılmış olduğu vurgulanarak, “Hukuka aykırı olduğu açık olan dava konusu işlemlerin uygulanması halinde çevrenin olumsuz etkilenebileceği ve telafisi güç veya imkânsız zararların ortaya çıkabileceği de açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden, 2577 sayılı Kanun’un 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, ivedi yargılama usulüne tabi olması nedeniyle 2577 sayılı Kanun’un 20/A. maddesinin 2. fıkrasının (e) bendi uyarınca itiraz yolu kapalı olduğundan kesin olmak üzere, 29/12/2023 tarihinde oybirliğiyle karar verildi” denildi.

KURUM GÖRÜŞÜ ALINMADAN ÇED KARARI VERİLMİŞ

Mermer ocağı için ruhsat alınan sahada mermer atıklarını değerlendirmek için kırma eleme tesisi açmak üzere proje hazırlandığına dikkat çekilen Mahkeme kararında, “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir kararlarına konu proje tanıtım dosyası ile ilgili herhangi bir kurum görüşünün alınmadığı gibi herhangi bir şekilde toplantının da düzenlenmediği, çevrenin korunması amacıyla ilgili sayılabilecek kurumların, yerel yönetimlerin, meslek odalarının, birliklerin, sivil toplum kuruluşlarının veya vatandaşların katılım ortamının sağlanmadığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Yaklaşık 100 hektarlık ruhsat sahası olan mermer ocağından bir görünüm
RUHSAT VE İŞLETME SAHASINI OLUŞTURAN ORMAN ARAZİSİNDEN GÖRÜNÜM.
Ruhsat ve çed sahası
Mermer ocağından görünüm
Mermer ocağı izni verilen arazide tespit edilen antik yol kalıntısıyla iligli koruma bölge kurulunun tescil kararı
Mermer ocağı izni verilen arazide antik yol bulundu. Ormanlık alanda bulunan antik yolun kalıntılarınden bir bölüm
Mahkeme iptal kararı sonuç bölümü
Köylülerin eyleminden
Gazipaşalı köylüler mermer ocağı önünde eylem yapmıştı
Eylemden

 

2747990cookie-checkTarihin üzerinde mermer ocağı iznini mahkeme iptal etti!
Önceki haberBBC: 3 başlıkta Ekvador’da ‘silahlı iç çatışma’
Sonraki haberYunanistan’a kapı vizesi Mart’ta başlıyor
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.