Tarsus Çayı’nın suları Golf sahasına akıtılacak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Mersin’in Tarsus ilçesi Kulak sahilinde yapılması planlanan 2 bin yataklı otel ve gol tesisi için Tarsus Çayının suları kullanılacağı ortaya çıktı. Projeye göre yalnızca golf sahası için günde 5.4 milyon litre su tüketilecek…

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Kulak Mahallesi sahilinde yaklaşık 2,5 milyon metrekarelik alanda yapılması planlanan golf tesisi ve otel projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED Gerekli Değildir Kararı verildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2022’de tahsisi yapılan kamu arazisi üzerinde yapılması planlanan otel projesi 2 bin yatak kapasitesine sahip. Bin odalı personel lojmanı inşa edilmesi de planlanan proje kapsamında yapılacak golf sahasının 900 bin metrekarelik çim alanı kaplayacak. Golf sahasının sulanması için Tarsus Çayı’nın suyu kullanılacak. Golf sahası için günde 5 milyon 400 litre su kullanılacağı belirtiliyor.

TARSUS SAHİLİNDEKİ GOLF TESİSİNE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022’de turizmcilere tahsis ettiği kamu arazilerinden biri olan Mersin’in Tarsus ilçesi sahilinde 2 bin yataklı otel ve golf tesisi inşa edilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 29 Aralık 2023 tarihinde ÇED Gerekli Değildir kararı verdiği projeyi Antalya merkezli Yükka İnşaat Tur. Tic. A.Ş. adlı özel bir firma yapacak.

SAHİLDE YAKLAŞIK 2,5 MİLYON M2’LİK DEVLET ORMANI TAHSİS EDİLDİ

‘Saturn Palace Tarsus Turizm Konaklama ve Golf Tesisi’ adıyla inşa edilmesi planlanan tesis, Tarsus Kulak Mahallesi sahilinde bulunan devlet ormanı niteliğindeki 613 nolu parselin 2.492.217,70 m 2’lik kısmını kapsayacak. Proje Tanıtım Dosyasında yer verilen bilgilere göre 4 yıldızlı olarak planlanan tesis 2 bin yatak kapasiteye sahip olacak. Ayrıca 1000 odalı personel lojmanını içeren proje kapsamında 18 delikli golf sahası, 3 futbol sahası, 1 adet 9 delikli golf antreman sahası, 2 adet golf kulübü gibi ünitelerin yapılması planlanıyor.

GOLF SAHASININ GÜNDE 5.4 MİLYON LİTRELİK SUYU TARSUS ÇAYINDAN

Yoğun su tüketimiyle tartışmalara neden olan golf sahaları, özellikle kuraklığın etkilediği Fransa gibi kimi Avrupa ülkelerinde protesto edilmişti. Tarsus’ta inşa edilmesi planlanan golf tesisi için ihtiyaç duyulan suyun Tarsus Çayından karşılanmak istendiği ortaya çıktı. Projeyle ilgili ÇED raporunda yer verilen bilgilere göre 900 bin metrekarelik çim alanı bulunan golf sahasının sulanması için günde 5 bin 400 metreküp (5 milyon 400 bin litre) su kullanılacak. Ayda 162 milyon litre su tüketilmesine neden olacak golf sahası için Tarus Çayının sularının depolanacağı bir gölet de inşa edilecek.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİ TEMMUZ 2021’DE ONAYLANDI

İnşaat dönemi kullanılacak su hariç tesisin işletme aşamasında ayrıca günde 711 bin litre de insani su tüketimi olacağı belirtiliyor. Projenin inşası öncesinde devlet ormanı niteliğindeki arazide çok sayıda ağaç kesimi de yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tahsis ettiği mülkiyeti Hazineye ait büyük parsellerden biri olan söz konusu parsel, Temmuz 2021’de onaylanan ‘Mersin Tarsus Kıyı Kesimi Turizm Merkezi KTKGM Çevre Düzeni Plan Değişikliği’ kapsamında ‘Turizm Alanı’ olarak ayrılmıştı.

Golf sahası ve otel için tahsis edilen yaklaşık 2,5 milton metrekarelik arazi devlet ormanı niteliğinde
Golf sahası ve otel yapılması planlanan Tarsus Kulak sahili (DHA)
Proje alanı (DHA)
PROJE ALANI UYDU GÖRÜNTÜSÜ
Proje sahası2 (DHA)
Tarsus Şelalesi, Tarsus çayı üzerinde yer alıyor…

 

2748270cookie-checkTarsus Çayı’nın suları Golf sahasına akıtılacak!
Önceki haberEpstein davasındaki Türkiye iddiaları Meclis gündemine taşındı
Sonraki haberCHP’nin Adayları
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.