‘Tedbirsizlere’ seks sonrası hapı izni çıktı

ABD’de kamuoyunu etik ve dinsel sorunlar nedeniyle 3 yıldır uğraştıran, seks sonrası acil korunma hapına, sonunda izin verildi.

Amerikan Federal Sağlık Dairesi, FDA’ın 18 yaşından küçüklere satılmaması koşuluyla reçetesiz olarak piyasaya sürülmesine izin verdiği hap, “Plan B” adıyla tanınıyordu.
Hap, doğum kontrolü altında olmayan veya “hazırlıksız sekse yakalanan” kadınların hamile kalmalarına engel olacak biçimde tasarlandı. Korunmasız cinsel ilişki ardından ilk 12 saat içinde alınması gereken bu hap, gebeliği önlüyor.

Hapın bulunuşuyla birlikte başlayan tartışma çok yönlü yandaş ve karşıt bulduğundan, kullanım kararı için Amerikan FDA kuruluşu tüm tarafları dinlemek istemişti. Sonunda, “Mifeprex” adıyla piyasaya sürülecek hap için “tedbirsizlere müjde” verildi.

Bundan böyle, hamile kalma olasılığını sıfıra indiren hap piyasada olacak.

Hap hakkında geniş bilgi almak isteyenlerin, www.earlyoptionpill.com sitesini incelemeleri, “tedbirsizlere” tavsiye edildi.

TARTIŞMA NEYDİ?

Geleneksel doğum kontrol yöntemleri arasında sayılmayan bu hap, ana rahminde döllenmenin olduğu ilk dakikalarda henüz cenin durumuna gelmemiş kitleyi parçalayıp yok ediyor.

Plan B’ye karşıt muhafazakâr ve dinsel çevreler, işte bu noktada, “yaşam tohumunun atıldığı ân insanın yazgısı başlamıştır,” inancıyla hapı cinayet aracı gözüyle değerlendiriyor. Bu görüşte olanlara bakılırsa, Plan B hapının kürtajdan bir farkı bulunmuyor. Doğum kontrol hapları ise, döllenmenin oluşmasına baştan izin vermediği için bu çevrelerce kabul ediliyordu.

“Acil doğum kontrol hapı” deyişini kullanan Plan B yandaşlarıysa, cinsel ilişkiden sonraki ilk saatlerde bile henüz laboratuar saptamasıyla anlaşılabilecek bir aşamada, ortada insan cenini olamayacağı savını öne sürüp Plan B’ye arka çıkıyordu.

1134990cookie-check‘Tedbirsizlere’ seks sonrası hapı izni çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.