Tehlikeli atık ve asbestli “Ölüm Gemisi” Raymond Croze Aliağa’da

Ramis SAĞLAM / Evrensel İzmir – Fransız bandıralı tehlikeli atık ve asbest yüklü Raymond Croze gemisi Aliağa açıklarına ulaştı. “Ölüm gemisi” söküm tesislerinin 1 km açığında beklemeye devam ediyor.

Fransız bandıralı tehlikeli atık ve asbest yüklü Raymond Croze gemisi Aliağa açıklarına ulaştı. Sea Vanquish isimli römorkör tarafından çekilen Raymond Croze gemisi deniz trafik takip sistemi marine traffice verilerine göre gemi söküm tesislerinin 1 km açığında beklemeye devam ediyor.

Anadolu Gemi Söküm Şirketi, odalara ve ilgili heyetlere çağrıda bulunarak tesislerinin kapılarının açık olduğunu duyururken, şirket son notifikasyon işlemlerinin ardından gemi ile ilgili kararı vereceklerini açıkladı.

SÖKÜM YAPACAK ŞİRKETTEN İDDİLAR
Anadolu Gemi Söküm Anonim Şirketi söküm işlemini yapacağı Raymond Croze ile ilgili açıklama ve iddialarda bulundu. Geminin sökümünü yapacak şirket, çevre, meslek örgütlerinin ve uzmanların açıkladığının aksine 4 tonun altında asbest olduğunu iddia etti. Şirketten yapılan açıklamada, çevre ve işçi sağlığına uygun olarak söküm yaptıkları iddiası da yer aldı.

TEHLİKE SADECE ASBEST DEĞİL
Asbest barındırma konunun yanlış tartışıldığını ifade eden uzmanlar, tehlikenin sadece asbest olmadığını, gemide farklı birçok tehlikeli atık madde olduğuna dikkat çekti.

Gemi yüzeylerinin minimum 5 bin kare olduğunu belirten uzmanlar, gemi yüzey boyamasında metrekare başına 5-10 kg boya kullanıldığını bununda sadece gemi yüzeyinde 25 ton boya olduğu bilgisini paylaştı.

Yüzeyde kullanılan boyaların yüzde 25’inin toksik unsurlar, ağır metaller, PAH, PCB, asbest ve benzeri maddelerin minimum ağırlığının 5-10 ton arasında olduğu tahmin ediliyor. Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nda (IHM) bu maddelere ve miktarına yer verilmediğini belirten uzmanlar, São Paulo sürecinde de benzer yanıltıcı açıklamaların yapıldığını hatırlattı.

“2020 IHM RAPORUNU GERÇEKÇİ BULMUYORUZ”
Raporu değerlendiren uzmanlar, her şeyin yasalara uygun hale getirildiğinin altını çizerek, “Avrupa Birliği (AB) tehlikeli madde ve asbest barındıran bir gemiden kurtularak, işi kılıfına uyduracak. 3 bin 957 tonluk gemide makine yağları yok. PCB yok, PAH yok, radyasyon yok” değerlendirmesini yaptı.

Aliağa’da 45 yılda sökülen gemilerde en az 40 Milyon ton geminin verdiği tehlikeye dikkat çeken uzmanlar, Aliağa’daki gemi söküm tesislerinin bu kadar atık bertaraf tesisinin bulunmadığını söyledi. “Kanser oranlarının her geçen gün arttığı Aliağa’da önlem almak için toplu ölümler olması mı gerekiyor” diye soran uzmanlar, 2020 yılında hazırlanan IHM raporunun gerçekçi bulmadıklarını söyledi.

2744590cookie-checkTehlikeli atık ve asbestli “Ölüm Gemisi” Raymond Croze Aliağa’da

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.