‘Telekondu’ya suç duyurusu!

Türk-İsviçre ortak yatırımı olan işletme hakkında yürütmeyi durdurma ve  iptal  kararları  bulunmasına  rağmen  teleferiğin  faaliyete  açılması  Antalyalı sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. Baroya göre yasal dayanağı bulunmayan teleferik “teknolojik gecekondu.”  Mahkemelerin verdiği yürütmeyi durdurma ve  iptal  kararlarını  uygulamayan  ilgili bakanlıkların yetkililerine ‘görevi ihmal’ den suç duyurusunda bulunulacak.


Türkiye’nin en önemli bitki alanlarından biri ilan edilen Olimpos Milli Parkı sınırları içerisindeki Tahtalı Dağı’nda geçtiğimiz ay  açılan  teleferik yargı kararlarına rağmen faaliyetini sürdürüyor. Çevre ve Orman Bakanlığı’nca Türk –İsviçre ortaklı Fasoj Turizm firmasına teleferik hattı için 29 yıllığına tahsis edilen ve ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı  tarafından ilgili plan tadilatı yapılan 598 bin 274 metrekarelik alanın, 900’e yakın bitki türünü barındıran bölgede bulunması tahsisi yargıya taşıdı. Antalya Barosu’yla Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şubesi ve Toroslar Doğa Sporları Klübü ( TODOSK), 2003 yılında tahsisin iptali istemiyle dava açtı. Açılan dava sonucu Danıştay 6. Dairesinin ‘ planların askı sürelerine uymadığı’ gerekçesiyle verdiği yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen çalışmalar aralıksız devam etti. Antalya 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘iptal’ kararının Danıştay 8. Dairesi’nce onanmasının ardından bu kararların uygulanmaması üzerine yeniden harekete geçen Antalya Barosu ve sivil toplum örgütleri önceki gün bir basın toplantısı düzenledi. 


İlgili yargı kararlarına şirketin faaliyetine devam ettiğinin belirtildiği basın toplantısında yapılan açıklamada “ ilgili şirket bu haliyle Tahtalı Dağı’nda hiçbir faaliyet yürütemez. İptal kararlarından sonra basın açıklaması yaparak konuyu Antalya gündemine taşımış, Tahtalı Dağı’nda hiçbir işlemin yapılamayacağını, yapanların suç işlediğini ilan etmiştik. Ne yazık ki geçen hafta öğrendik ki ilgili şirket projesini bitirerek açılış yapmış bulunmaktadır.” denildi.


MAHKEME KARARLARI BAKANLIKLARCA YOK SAYILDI!


Antalya Barosu Çevre İzleme Komisyonu Başkanı Av. Tuncay Koç, “Ortada çok büyük bir yanlış ve aymazlık vardır. Mahkemelerin verdiği kararlar, bizzat devletimizin Bakanlıkları tarafından yok sayılmıştır. Konuyla ilgili Bayındırlık Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüklerinin bilgisi vardır.” diye konuştu. 


Hem Hukuk Devletini hem de Antalya’nın tabiatını korumaya çalıştıklarını vurgulayan Koç şunları söyledi: “Birilerinin tek derdi ise daha fazla kar elde etmektir. Bunu da ulvi amaçlar içinde gösterebilmek için Türkiye’nin turizmden daha fazla yararlanması gerektiği yönünde açıklama yapmaktadırlar. Başına  “Turizm” kelimesini getirerek her şeyi aklayamazsınız.”


YABAN HAYATI YOKEDİLDİ


23 endemik türün yanı sıra Türkiye ve dünyada  “Nesli Tehlike Altında” olarak tanımlanmış 100 bitkiyi de bünyesinde barındıran Tahtalı Dağı’ndaki turizm tesislerinin ne planının ne de yasal bir tahsis belgesinin bulunduğunu ifade eden Koç, açılan tesisin sadece teknolojik bir gecekondu olduğunu vurguladı.


“Tahtalı Dağı, gecekondu turizmine kazandırılmış, fakat Türkiye’ye  bir milli park alanı daha kaybettirilmiştir.” diyen Koç, sözlerini şöyle tamamladı: “Sorumluların peşini bırakmayacağız. Yetkililer hakkında suç duyurusunda  bulunulacak  ve tazminat davaları açılacaktır. Tabiatımız, ormanlarımız, sularımız yok olursa nerede yaşanacak,  nasıl turizm yapılacaktır? Geleceğimiz adım adım çalınmaktadır. Tüm bunlara rağmen Antalya Barosu, TTKD ve TODOSK  çevre gönüllüleri olarak çevreyi, Antalya’yı ve ülkemizi savunmaya devam edeceğiz.”


Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz de, teleferik için Tahtalı Dağı’nın zirvesinde 10 metrelik bir düzeltme yapıldığını ve dağın küçüldüğünü kaydetti. Daha önce kazanılmış davalar nedeniyle hukukun bu tesisin varlığını kabul etmediğini dile getiren Gündüz, bu alanın kamuya ait olduğunu ve herkesin bu güzellikleri yaşamaya gitmesi gerektiğini söyledi.


 


 



 

1044820cookie-check‘Telekondu’ya suç duyurusu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.