Temiz eller ekibini çete mi öldürdü?

Geçen çarşamba günü meydana gelen helikopter kazasında içinde Devlet Başkanı Vicente Fox’un en önemli bakanlarından biri olan Güvenlik Bakanı Ramon Martin Huerta ve Federal Polis şefi General Tomas Valencia Angeles da dahil olmak üzere 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Uyuşturucu çetelerine karşı savaş veren isimlerden oluşan ekibin bulunduğu helikopter kazasının bölgedeki yoğun sis nedeniyle meydana geldiği söylenmesine rağmen olayla ilgili araştırmalar sürüyor. Başkent yakınlarında bir dağa çarparak düşen helikopterde hayatını kaybeden Martin Huerta, hem Fox’un yakın arkadaşı, hem de uyuşturucu çeteleriyle sürdürülen savaşın kilit isimlerinden birisiydi.

SABOTAJ MI?

Kazada yaşımını yitirenlerin uyuşturucu baronlarının korkulu rüyası olması akla hemen helikopterin düşme sebebinin bir sabotaj olup olmadığını getirdi. Yetkililerin yaptığı ilk açıklama Bell 412 marka helikopterin kayalıklara çarparak düştüğü şeklindeydi. Ölenler arasında bulunan  İnsan hakları gözetmeni Müfettiş Jose Antonio Bernal de bulunuyordu.

Yapılan açıklamaya göre, Bernal uyuşturucu çetelerinden birinin azılı şeflerinden olan ve 2003’den beri hapishaneden çete şefliğini yürütmeye devam eden Osiel Cardenas tarafından 3 ayrı kez ölüm tehtidi almıştı. Ayrıca helikopterde yolculuk eden ekibin rotasının, ülkenin en ciddi korunan ve en azılı çete üyelerinin yattığı La Palma Cezaevi olduğu düşünüldüğünde durum daha bir ciddiyet kazanıyor…

ÇETE 6 AYDA BİN KİŞİ ÖLDÜRDÜ

2005 yılı içinde ABD’ye yapılan uyuşturucu ticaretiyle bağlantılı olarak en az 1000 kişi çeteler tarafından öldürüldü. Eylül ayı başında çetelere ‘hodri meydan’ diyen Fox “ Bu savaşı biz kazanacağız, görelim bakalım kim daha çetin ceviz?” açıklamasını yapmıştı. 

Çete savaşlarında hayatını kaybedenlerin çoğunu, batı Sinaloa eyaletinde bulunan uyuşturucu çete elemanları ve Colombia’dan gelen kokain, eroin ve esrarı Meksika’dan Texas’a götüren uyuşturucu yolunu kontrol etmeye çalışan yerli karteller arasında çıkan savaşlar sonucu ölen kurbanlar oluşturuyor. Neredeyse hergün en az 3 kişinin öldürüldüğü çete savaşlarının ölüm listesini Meksika’nın en önemli gazetelerinden biri olan “El Universal” gazetesi  günbegün tutuyor.

KARA PARA KİLİSEDE AKLANIYOR

Bu arada uyuşturucu paralarının kiliselerde aklanmaya çalışılması da, olayın bir başka trajikomik tarafı. Aguascalientes eyaleti piskoposu Ramon Godinez, çetelerden gelen bağışların “bütün” bir ülkeye yayıldığını, ancak bağışlanan paranın kaynağını araştırmanın kendi işleri olmadığını söylerken “Parayı kirli diye yakamazsınız ama temiz işlerde kullanabilirsiniz” diyor.

Bu yıl içerisinde Devlet Başkanı Vicente Fox, uyuşturucu çeteleriyle baş etmek üzere yüzlerce asker ve federal polisi ABD sınırına göndermişti.

FOTOĞRAF: Ramon Martin Huerta (48)

1114820cookie-checkTemiz eller ekibini çete mi öldürdü?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.