The Guardian’ın Irak muhabiri serbest

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden olan The Guardian’ın Ortadoğu editörü Brian Whitaker, İrlandalı Rory Carroll’ın, Sadr semtinde Iraklı bir ailenin evinde Saddam Hüseyin’in duruşmasını televizyondan izledikten sonra, evden çıktığında kaçırıldığını söyledimişti. Carroll’ın, 9 aydır Irak’ta görev yapıyordu.


The Guardian’ın haberine göre, Caroll beraberindeki iki şoför ve bir çevirmenle birlikte kaçırılmış, şoförlerden birisinin 20 dakika sonra aracın içinde bağlanmış olarak serbest bırakıldığı açıklanmıştı.


Deneyimli gazeteci daha önce de Güney Afrika, İtalya’nın yanısıra Kosova Savaşı’nda görev yapmıştı. Dublin’de doğan gazeteci, İrlanda gazetelerinde çalıştıktan sonra Londra’ya taşınmış ve The Guardian yurt dışı muhabirliğini üslenmişti.


ÖZGÜRLÜK CEP TELEFONUYLA GELDİ


The Guardian’ın ilk sayfasındaki haberde yaşadıklarını anlatan İrlandalı gazeteci, kendisini kaçıranların cep telefonlarından yaptıkları bir görüşme sonrasında serbest bırakıldığını söyledi.


Carroll, kaçırıldıktan 20 dakika sonra bir araçtan diğerinin bagajına aktrarıldığını, tüm giysilerinin alınıp kendisine daha eski giysiler giydirildiğini, bir evin bodrumunda, yeraltındaki bir odada 36 saat kelepçeli olarak tutulduğunu söyledi.


The Guardian muhabiri serbest bırakılmasını uluslararası diplomatik baskıya ve Irak hükümetinin müdahalesine bağladı.


EDİTÖRDEN TEŞEKKÜR


The Guardian’ın editörü Alan Rusbridger, Caroll’un bulunmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, “Serbest bırakılması için çaba gösteren Londra, Dublin ve Irak’taki herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.


kaybolmasından derin kaygı duyduklarını belirterek “O yalnızca profesyonel bir gazetecidir. Ülke hakkında gerçekleri yansıtmaktan başka bir amacı yoktur. Caroll’un ailesininve Irak’ta bugün olup biten gerçekleri bilme hakkı olanların  hatırına derhal serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.


Muhabirin babası Joe Carroll da oğlunun telefondaki sesinin gayet iyi olduğunu belirterek,  “Telefonda konuşurken bir elinde de bira olduğunu söyledi” diye konuştu.



 

784530cookie-checkThe Guardian’ın Irak muhabiri serbest

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.