Tiyatroculardan işbirliği manifestosu

Eylül ayı içerisinde İsveç’te Genel Sanat Yönetmenimiz Mazlum Kiper’in de katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Katılımcı ülkelerin tiyatroya dair kaygı ve işbirliği konusundaki söylem birliğinin oluştuğu bu toplantının sonuç bildirgesi geçtiğimiz günlerde katılımcıların ortak imzasıyla bir manifestoya dönüştü.

Toplantıya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mazlum Kiper, Theater An Der Ruhr adına Roberto Ciulli, Londra Arcola Theatre adına Mehmet Ergen, Danimarka Betty Nansen Teatret adına Henrik Hartmann, Norveç Devlet Tiyatrosu adına Ellen Horn ve İsveç Devlet Tiyatrosu adına Birgitta Englin katıldı.

Bu toplantıya katılan ülkelerin tiyatro toplulukları, Avrupa Tiyatrosu’nun birikimine dikkat çekerken, Avrupa Tiyatrosu’nun gerek tiyatro sanatı açısından kuramsal gerekse insan ve kültür zenginliği, çeşitliliği açısından kültürel etkileşiminin Türkiye’nin potansiyelini ortaya çıkaracağına işaret ettiler.

MANİFESTO: ASLOLAN SINIRSIZLIK

İ.B.B. Şehir Tiyatroları’ndan yapılan açıklamada “Sınırsız bir tiyatro için hazırlanan manifesto” şöyle:

“Tiyatrolar olarak biz, tiyatronun toplumdaki değişim ve karşılıklı diyaloglar için toplantı yeri olması görüşünde birleşiyoruz. Tiyatro, her çağda ve her yerde seyircisi ile buluştuğunda tüm değer yargılarının kırıldığı bir arena olmuştur. Sahne sanatı ile bütün kapalı kapılar açılabilir, tarihin ve şimdiki çağın ön yargıları, bilgisizliği ve stereotipleri sorgulanabilir. Tiyatro salonları, günümüzün kültür etkileşimlerinin olduğu Avrupa’sında ve AB projesinin geleceğindeki yaşam karmaşasında, insanların yaşam koşullarını anlayışla karşılayabilmeleri için karşılıklı görüşmelerin yaratıldığı mükemmel bir yerdir.

Değişik kültürler ve kültür, bilinen ve bilinmeyenler arasındaki sentezler vasıtasıyla gelişir. Anlaşmazlık ve dışlamalar yerine uzlaşma ve işbirliği ruhu ile ilişkiler yaratan bir şebeke ağı içinde çalışmak istiyoruz. Hem bu ağın oluşumunu sağlayan sahne sanatları kurumları arasında hem de her ülkedeki tiyatro ve seyircisi arasında kurulacak diyalog ve yapılacak toplantıların Avrupa tiyatrosunun kapsamı içinde bulunan ve bütün bir sahnesel ifadelerin çeşitliliğinin ve bütün bu zenginliğin doğduğu yerin Akdeniz ile Asya arasındaki bir sınır ülkesi olduğunu ortaya çıkaracağına inanıyoruz. Bu sınır ülkesinin bulunduğu yer bugünkü Türkiye’dir.

Tüm Avrupa sakinlerine sınırsız bir tiyatro sunabilmek için tiyatrolarımız arasında böyle bir işbirliğinin temellerini atıyoruz.

Biz, herkesin hazır bulunduğu, katıldığı ve etkin olduğu bir gelecek için ortak sorumlulukların alındığını varsaydığımız bir toplum için çalışmak istiyoruz.
İnsanların düşünce ve davranışları ile bugünden kaçıp geleceğe gidebilmeleri için yeni vizyonlara, bakış açılarına, karmaşık özdeşleme sürecine ihtiyaçları vardır. Tiyatrolar olarak biz, böyle bir ortamı yaratacağımıza inanıyoruz.

Kendi ekonomik, sosyal ve kültürel haklarını alan ve bunun sorumluluğunu taşıyan bireylerin bulunduğu, ekonomik sosyal ve ekolojik kalıcı bir gelişimi sağlayabilmek için gerekli olan empati ve anlayışı, kişisel ve ortak tarihimizi birbirimizle paylaşarak sağlayacağımıza inanıyoruz.

Biz, bizim analizimizi ve eylemimizi normların v kutuplaşmaların dışına taşıyan bir görüşmeyi başlatacağımıza inanıyoruz. Bizi sorumluluk almaktan alıkoyan ve engelleyen, öğüt veren dar görüşlü toplum politikasından uzaklaşıyoruz. Şu andaki sosyal ve mental düzeyin ortaya çıkardığı problemleri çözebilmek için yaratıcı gelişmeleri başlatacağımıza inanıyoruz.

Avrupa tiyatroları olarak biz, bugün anlattığımız tarih ile ileride bizi anlatacak olan tarihin sorumluluğunu şimdiden almak istiyoruz. Soyutlanmak ve dışarıda bırakmanın ihtiyacımız olan çözümü ve bilgiyi bize vereceğine inanmıyoruz. Bu nedenle de bizden sonra bilineni ve bilinmeyeni, genci ve yaşlısıyla ve tüm diğer dünya ülkeleriyle dünyanın bütün çocuklarına bir gelecek yaratmak için gerçekten çabalayan bir toplum ve insanlar hakkında bir tarih bırakmak istiyoruz.”

FOTOĞRAF: Toplantıya, katılan ekip. Sol başta Londra Arcola Theatre adına Mehmet Ergen

1116340cookie-checkTiyatroculardan işbirliği manifestosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.