Türk Dernekleri Galeri’ye geri adım attırdı

İTDF yöneticileri, Tate Modern Sanat Galerisi’nde 10 Şubat günü açılan sergide sanatçının biyografisinde, tanıtım broşürlerinde ve sergi için hazırlanan sesli tanıtımda, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili yer alan bazı ifadelere yazılı olarak ve Galeri ziyaritiyle tepki gösterdi.

İTDF Genel Koordinatörü ve Britanya Türk Kadınları Derneği (BTKD) Başkanı Servet Hassan, BTKD Yönetim Kurulu üyesi Suzan Ünver, İTDF Dış İlişkiler Danışmanı Levent Hassan’ın yanısıra durumdan büyük rahatsızlık duyan ünlü ressam Ece Clarke ve eşi Andrew Clarke ile Galeri’nin Genel Müdür Yardımcısı Alex Beard, Tate Modern Müdürü Vicente Todoli ve serginin kuratörü Matthew Gale ile bir araya geldi.

“…AMA YETERLİ DEĞİL”

Servet Hassan, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, serginin tanıtım broşüründe 1915 olaylarına ilişkin asılsız iddiaların yer aldığını ifade ederek şunları söyledi “ Sergideki asılsız iddiaların ve yanlış bilgilerin değiştirilmesini talep ettik. Tate Modern Galerisi yöneticileri broşürün içine bu iddiaların tartışmalı olduğunu belirten bir ek koymayı kabul ettiler. Ayrıca, çok çirkin ifadeler içeren duvar yazılarından birini değiştirecekler. Ancak, bu değişiklikler bizim için yeterli değil. Kampanyamıza devam edeceğiz” diye konuştu.

Tate yönetimi ile görüşmeye katılan ressam Ece Clarke da şu yorumu yaptı:

“Gorky’nin 1915 olayları ile ilgili herhangi bir açıklaması ya da bu olayları yansıtan bir tablosu yok. Ressamın kendisi sanat ile politika arasındaki çizgiyi muhafaza etmek istemiş. Sanat hayatına atılmasından itibaren ölümüne dek Ermeni olduğunu gizleyen bir sanatçının, ölümünden yıllar sonra Ermeni Diasporası tarafından bir propaganda aracı olarak kullanılması ve Tate Modern gibi saygın bir kurumun buna alet olması çok üzücü” dedi.
Tate Galerisi yönetimini e-mail yağmuruna tutan ve Tate Müzeleri Genel Müdürü Sir Nicholas Serota ile diyalog kuran İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği temsilcisi Betül Nelson “Bu gelişmeler tüm Türk toplumunun bir başarısıdır ve Galeri yönetiminin geri adım atması çok memnuniyet vericidir…”

“HÜKÜMETE SORMUŞLAR”

Bu arada, Tate Modern yetkililerinin konuyla ilgili gelen şikayetler üzerine, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan öneri almak üzere bir mektup yazdığı öğrenildi. Galerinin Müdürü Vicenti Todoli tarafından İTDF’ye yazılan mektupta, İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgili görüşünün, İngiltere’nin ‘soykırım’ iddialarını kabul etmediği ve 1915 olaylarını, savaş dönemi olayları olarak değerlendirdikleri yönünde olduğu öğrenildi.

Gorky’nin eserleri 3 Mayıs 2010 tarihine kadar Tate Modern Galerisi’nde sergilenecek. Tate Modern bu süre içinde sanatçıyı tanıtan bir dizi etkinlik yapmayı planlıyor. Bu etkinlikler içinde en önem verilen 21 Nisan akşamı saat 18.30’da, Tate Modern Galerisi’nin Starr Auditorium salonunda gerçekleşecek olan film yapımcısı Atom Egoyan’ın konuşması olacak. Sergi broşüründe belirtildiğine göre Atom Egoyan, Arshile Gorky hakkında hazırladığı filmler üzerine yapacağı konuşmasında Ermeni iddialarını dile getirecek. Atom Egoyan 2003 yapımı ‘Ararat’ filminde, 1915 yılında yaşanan ve hem Türkler hem de Ermeniler için dramatik sonuçlar yaratan olayları tek taraflı bir bakış ve bir propaganda üslubuyla anlatması nedeniyle eleştiri almıştı.

FOTOĞRAF: İTDF Genel Koordinatörü ve Britanya Türk Kadınları Derneği (BTKD) Başkanı Servet Hassan
İLGİLİ YAZI: Metin Şenergüç / Gorky’nin şahsında “soykırım” tartışması

831600cookie-checkTürk Dernekleri Galeri’ye geri adım attırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.