Türk doktoru, en iyi mahalle doktoru seçildi

Sağlık Bakanlığı’nca her yıl yayınlanan ve mahalle doktorlarının karnesi sayılan “Sağlık Figürleri”nde Türkçe konuşan toplumun yoğun olarak yaşadığı Haringey’de yer alan Lawrence House Mahalle Doktoru 1.050 tam puan üzerinden 1.048 alarak en iyiler arasında ilk sırada yer aldı. İngiltere genelinde 1.010 olan ortalama puan, Bilginer’in görev yaptığı Philip Lane’in bağlı olduğu Haringey semtinde ise 984.9 olarak gerçekleşti.


Kıbrıslı Türk doktor Tahsin Bilginer’in kurucusu ve yöneticisi olduğu Lawrence House Mahalle Doktoru, kendisine bağlı mahalle sakinlerine tedavi, koruyucu hekimlik ve klinik hizmetleri de sunuyor.


SAĞLIK ELEMANI SAYISI AZ


Toplumsal çalışmalarıyla da tanınan Dr. Bilginer, Sağlık Bakanlığı araştırmasının doktorlar açısından ülkedeki en ciddi sağlık karnesi sayıldığını belirterek, “Sağlıkta kalite ve verimlilik önemlidir. Bunun için her zaman bilinçli bir çaba içindeyiz. Hizmet sunduğumuz mahalle sakinleriyle iyi bir diyaloğumuzun olması kaliteyi artıran unsurlardandır. İngiltere’de de sağlık elemanları sayısı olması gerekenden çok az, hasta sayısı ise fazladır. Daha kaliteli ve verimli çalışabilmemiz için hizmetlerimizden yararlanan herkesin rendevu saatlerine sadık kalması, gelemeyecekleri zaman da bir telefon edip rendevularını iptal ettirmeleri önemlidir” dedi.


Bilginer, Sağlık Bakanlığı’nın iki yıldan beri aile hekimlerine puan verdiğini vurgulayarak “Bakanlık, kalp, şeker, sara, kanser ve ruhi bunalımlar gibi hastalıkların üzerinde duruyor. Bu hastalıklarla en iyi şekilde mücadele etmeniz gerekiyor. Ve ardından puan alıyorsunuz” diye konuştu.


Kliniğin hasta profilinin yüzde 30’unun Türk ve Kürtlerden oluştuğunu belirten Bilginer, şunları söyledi: “Bu bir ekip işidir. Üç doktor, iki asistan ve diğer görevlilerle birlikte sağlık hizmetini vermeye çalışıyoruz. Tek bir kişinin başarılı olması mümkün değil. Böyle bir puanla ilk sıralarda yer almak bizi son derece mutlu etmiştir. Bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.


Haringey Öncelikli Bakım Ünitesi’nden yapılan açıklamada da Sağlık Bakanlığı’nın derecelendirmesinin mahalle doktorlarının kendilerine çeki düzen vermesi açısından önemli olduğu belirtildi.


İngiltere’deki Ulusal Sağlık Sistemi’ne göre mahalle sakinleri kendilerine en yakın mahalle doktoruna kayıt olmakta. Sağlık sorunlarında ilk durak olarak mahalle doktorlarına ücretsiz olmarak başyvurmakta ve hizmetlerinden de yararlanmakta. Mahalle doktoru, gerek görürse hastayı hastaneye göndermekte ve Ulusal Sağlık Sistemi’nin kendisine sunduğu bütçeden yararlanarak habtaneden hastası için hizmet satın almakta. Hasta tedavi masrafları için herhangi bir ödemede bulunmayan hasta, ilaçlar için de tutarı ne olursa olsun reçete başına 15 YTL gibi bir katkı payı ödemekte. Eğer hasta işsiz, engelli ya da emekli ise bu payı da ödemiyor…


FOTOĞRAF: Dr. Tahsin Bilginer, küçük hastasının kirpiği düşen bebeğini tamir ederken…


 


 


 

795160cookie-checkTürk doktoru, en iyi mahalle doktoru seçildi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.