Türk milletvekili adayları seçime hazır

MUSTAFA ÇETİNKAYA / İşçi Partisi’nin Irak işgaline katıldığı için kay kaybetmesine karşın kıl payı da olsa iktidarı yeniden yakamasının beklendiği seçimlere iki Kıbrıslı Türk aday da farklı iki partiden katılıyor.


İşçi Partisi’nden katılan Ayfer Orhan Cambridge’den aday olurken, Muhafazakar Parti’den aday olan Ertan Hürer Türk ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Hackney’den aday oldu.


TÜRK ADAYLARIN ŞANSI?



İşçi Partisi tarihinin ilk Türk adayı olan Ayfer Orhan, İşçi Partisi’nin lider adayı ve halen Maliye Bakanı olan Gordon Brown’la birlikte


Toplumsal çalışmalarıyla da tanınan ve bölgelerindeki belediye meclislerinde uzun süre üyelik yapmış bulunan Türk adayların seçilme şanslarının seçim bölgelerindeki karşı partilerin deneyimli adaylarına bağlı olarak “zor” görünse de “imkansız” sayılmıyor. 


Her iki aday da seçim propagandalarında birbirleri için destek mesajları vermeye farklı özen gösteriyorlar.


Ayfer Orhan, daha önce Muhafazakar Parti’nin elinde bulunan North West Cambridgeshire bölgesinden seçime giriyor. Ayfer Orhan, önceki Muhafazakar milletvekili istifa ettiği için ilk defa seçimlere katılan Hindistan asıllı Shailash Vara ile yarışacak. 2001 yılında yapılan seçimlerde Muhafazakarlar, bölgede yaklaşık 21 bin ve İşçi Partisi de 13 bin oy almış.


Orhan, ilk defa aday olanların genellikle zor bölgelerde yarıştıklarını belirterek, yaklaşık bir yıl süren etkili çalışmalarıyla ibreyi İşçi Partisi’nden yana çevirdiklerini söylüyor. Çok az etnik kökenli seçmenin bulunduğu North West Cambridgeshire bölgesinde hemen hiç Türk seçmen bulunmuyor.



Geçen hafta Hackney’e gelerek, bölge milletvekillerini destekleyen Muhafazakar Parti Lideri Michael Howard, Ertan Hürer’le birlikte


Muhafazakar Parti de, bu yıl ilk defa seçimlerde bir Türk milletvekili adayı gösterdi. Siyahların yoğun olarak yaşadığı Hackney North ve Stoke Newington bölgelerinden seçime katılan Ertan Hürer, İşçi Partisi’nden sevilen siyahi milletvekili Diane Abbott’a karşı yarışacak. Üçüncü dönem milletvekili seçilmek isteyen Abbott, geçen dönem yaklaşık 18 bin oy alarak, Muhafazakarlar’dan 13 bin 600 oy farkla önde milletvekili olmuştu.


Ertan Hürer, aday olduğunda şansının yüzde beş olduğunu belirterek, aylardır süren çalışmanın ardından kendine yüzde 30 şans verdiğini söylüyor. Türkiyeli ve Kuzey Kıbrıslılar’ın da yaşadığı bölge, Londra’da siyah nufusun en yoğun bulunduğu semtler arasında yer alıyor.


ÖRNEK DAYANIŞMA


İngiltere’deki Türkçe konuşan toplumda faaliyet gösteren İslamcı kesimden PKK’yi destekleyen Halkevi’ne, radikal soldan muhafazakar Kıbrıslı Dernekler Konseyi’ne kadar 30’a yakın dernek ve federasyon “Seçim Platformu” çatısında bir araya gelerek, “Seçme ve Seçilme Kampanyası” başlattı.


Seçim Platformu, siyasi parti gözetmeksizin Kıbrıslı Türk adayları destek çağrısında bulunarak, kampanya amacını, “Türkçe konuşan seçmenlerin kütüklere kayıt olması, Türkçe konuşan adayları desteklemesi ve siyasi partilere üye olarak toplumun sorunlarını yerel ve merkezi yönetime taşımasını  sağlamak” olarak açıkladı.


Gazete ilanlarıyla Türkçe konuşan seçmenleri özellikle seçim kütüklerine yazılmalarını isteyen Seçim Platformu, yaptığı araştırmada Türkçe konuşan toplum nüfusundan çok daha az olan Musevi toplumunun seçimlere bilinçli çalışmaları sonunda parlamentoya 12 milletvekili gönderme başarısını gösterdiğini saptadı. Türkçe konuşan toplumun içinde yaşadığı toplumda seçimlere ilgi göstermemesini büyük bir kayıp olarak değerlendiren Seçim Platformu, kütük kayıtlarında görülmeyen toplumun siyasi bir ağırlığı ve yaptırım gücünün olmadığını açıkladı.


İngiltere’de bilimsel bir araştırma yapılmasa da yüzde 10’u seçmen 400 bine yakın Türkçe konuşan toplum üyesi bulunduğu sanılıyor.


FOTOĞRAF: Ayfer Orhan ve Ertan Hürer.


İLGİLİ HABER: ‘Seçme ve Seçilme Hakkını Kullanalım’

779940cookie-checkTürk milletvekili adayları seçime hazır

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.