Türk savcıya AİHM desteği

İstanbul’da yaşayan Sacit Kayasu adlı eski savcının başvurusunu inceleyen AİHM, AİHS’nin ifade özgürlüğü ve etkili soruşturma hakkı ile ilgili maddelerinin ihlal edildiği görüşüne vardı.


Türkiye, karar gereği Kayasu’ya, mahkeme masrafları da dahil olmak üzere toplam 41 bin euro maddi tazminat ödeyecek.


Kayasu, Ağustos 1999’da, 12 Eylül darbesini düzenleyen emekli generallerle ilgili dava açılması için kişisel olarak başvuruda bulunmuş, ancak başvurusuyla ilgili bir dava açılmamıştı.


Türkiye Yüksek Hakimler ve Savcılar Kurulu, Mart 2000’de aldığı kararda, Kayasu’nun, başvurusunda bazı devlet adamları hakkında kullandığı ifadelerin hakaret içerdiği gerekçesiyle disiplin suçu işlediği görüşüne varmıştı.


Anayasal koruma


Kayasu, bu karara itiraz etmiş ama bir sonuç alamamıştı.


Sacit Kayasu, Adana’da cumhuriyet savcısı olduğu Mart 2000 tarihinde de yedinci cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında dava açma girişiminde bulunmuştu.


Adalet Bakanlığı, savcılığa, Kayasu hakkında görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle dava açma yetkisi tanımıştı.


Yetkili makamlar ise Evren’in anayasa gereği koruma altında olduğunu belirterek, Kayasu’ya türk ordusuna hakaret suçundan mahkum etmişlerdi.


Yüksek Hakimler ve Savcılar Kurulu da Ocak 2003’te Kayasu’ya meslekten men cezası vermişti. 


İLGİLİ ANAYASA MADDESİ: 12 Eylül 1980 tarihinden, ilk genel seçimler sonucu toplanacak TBMM’nin Başkanlık Divanını oluşturuncaya kadar geçecek süre içinde, yasama ve yürütme yetkilerini Türk milleti adına kullanan, 2356 sayılı Kanunla kurulu Millî Güvenlik Konseyi’nin, bu konseyin yönetimi döneminde kurulmuş hükümetlerin, 2485 sayılı Kurucu Meclis Hakkında Kanunla görev ifa eden Danışma Meclisi’nin her türlü karar ve tasarruflarından dolayı haklarında cezaî, malî veya hukukî sorumluluk iddiası ileri sürülemez ve bu maksatla herhangi bir yargı merciine başvurulamaz / TC Anayasası / Geçici 15. madde


(BBC)

1069630cookie-checkTürk savcıya AİHM desteği

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.