‘Türkiye AB’yi küresel güç haline getirir’

Babacan, 4. Türk-İtalyan Forumunun açılışında, Türkler ve İtalyanların ortaklaşa paylaştıkları duygu ve düşüncelerin köklerinin, tarihin derinliklerine kadar uzandığını ifade ederek, tarihi bulguların, Anadolu ve İtalya arasındaki ilişkilerde birbirini tamamlayıcı sıcak bağların egemen olduğunu ortaya koyduğunu anlattı. 


Babacan, bu tarihi gerçeğin günümüzde de ister istemez Türkiye’nin AB ilişkileri konusunda anlamlı bir sonuca götürdüğünü ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: 


“AB, Türkiye’yi üyeliğe kabul etmesinden sonra gerçek anlamda bir küresel güç haline gelecektir. Türkiye, her zaman Avrupa’nın tarihi, siyasi ve kültürel coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olmuştur. Bu bakımdan Türkiye’yi AB içinde görmek istemeyen bazı çevrelerin bu coğrafyanın doğal dinamiklerini değiştirme şansı bulunmamaktadır. Antik çağda Anadolu’nun Efes ve Milet gibi şehirlerinin pek çok sayıda düşünür ve sanatçıyı barındırmış olması önemlidir. Çünkü Avrupa’nın temel değerleri Anadolu kültür güneşinin ışınlarından yaşam kaynağı bulmuştur. Bugün de Avrupa’nın fikir, sanat ve kültür alanında yeni hamleler yapmasında ve yeni ufuklar açılmasında Anadolu’ya, yani Türkiye’ye ihtiyacı bulunduğuna inanıyorum. Esasında kültür tarihinde renkli ve canlı alışverişler söz konusu olduğunda sınırlar anlamını yitirmektedir. Rönesans ve aydınlanma çağının pırıltısını taşıyan Avrupa’nın, diğer kültürleri dışlamak yerine bunların ışık ve renklerini içine almasına izin vermesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin sağlayacağı katkılar evrensel düzeyde yankı bulacaktır. Avrupa tarihinden Osmanlı İmparatorluğu çıkarıldığında geçmişte Avrupa’yı hatırlamak mümkün dahi olamamaktadır.”

1051020cookie-check‘Türkiye AB’yi küresel güç haline getirir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.