'Türkiye adil yargı kaygı verici'

Londra merkezli insan hakları kuruluşu, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), insan hakları ihlallerinin dünya çapında sürmeye devam ettiğini söyledi.
 
Khan, 'adaletsizlik, eşitsizlik ve cezasızlık çağımızın karakteri' diyor


Yıllık insan hakları raporunu yayımlayan örgütün Genel Sekreteri Irene Khan, dünya hükümetlerini, 60 yıl önce kabul edilen insan hakları evrensel beyannamesinin gereklerini yerine getiremedikleri için özür dilemeye çağırdı.


Örgütün yıllık raporunda, insanların dünyanın en az 81 ülkesinde işkence gördükleri veya kötü muameleye tabi tutuldukları bildirildi.


Ayrıca, en az 54 ülkede insanların adil yargılanmadığı ve 77 ülkede özgür ifade olanağının bulunmadığı belirtildi.


Genel Sekreter Khan, yıllık raporu sunuş konuşmasında, dünya liderlerini insan hakları alanında somut adımlar atmaya çağırdı.


150 ülkedeki insan hakları ihlallerinin ele alındığı raporda, dünyanın en güçlü ülkesi olarak nitelendirilen Amerika Birleşik Devletleri'nin, dünya hükümetlerine insan hakları konusunda doğru bir örnek olmadığı belirtildi.


Örgüt, Washington yönetimini uluslararası hukuka uymamakla suçladı ve Küba'daki Guantanamo körfezinde ABD'ye ait tutuklama merkezini kapatmaya çağırdı.


Avrupa Birliği'ne de eleştirilerin yönetildiği raporda, Avrupa ülkeleri, "terör şüphelilerine uygulanan olağanüstü nakiller" konusunu araştırmaya davet edildi.


TÜRKİYE BÖLÜMÜ


Uluslararası Af Örgütü’nün 2008 raporunda, ülkelere bölümler ayrıldı. Türkiye’yle ilgili bölümde ülke nüfusu 75.2 milyon olarak aktarıldı.


Rapor'un Türkiye bölümünde şu yorum yapıldı:


“Artan siyasi belirsizlik ve ordu müdahalelerinin ardından milliyetçi duyarlılık ve şiddet artmıştır. İfade özgürlüğündeki kısıtlılık sürmektedir. İşkence ve diğer kötü muamele ve yürütmedeki görevlileri tarafından aşırı güç kullanımına ilişkin iddialar sürmektedir. İnsan haklarının ihlali konusundaki davalar etkisiz ve yetersiz konumdadır ve adil yargılamaya ilişkin endişeler de devam etmektedir. Göçmenler ve sığınmacıların hakları ihlal edilmektedir. Yerel şiddet kurbanlarına sığınak sağlanmasına ilişkin küçük ilerlemeler sağlanmıştır…”  

1060160cookie-check'Türkiye adil yargı kaygı verici'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.