Türkiye yolcularına kuş gribi denetimi

The Times, Türkiye ve Romanya’dan gelen bütün yolcuların beraberinde getirdikleri bavul ve paketlerin sıkı denetimden geçtiği, yolcuların beraberinde yiyecek bulunup bulunmadığı sorulmaya başlandığını aktardı.  İki ülke yolcu eşyalarının ayrıca gümrükte köpeklere koklatıldığı ve pek çok bavul ve pakete de denetim için el konulduğunu belirtti. Kontrolların ayrıca kuş gribi virüsünün rastlanıldığı Yunanistan’ın Oinousa adasından gelen yolcuları da kapsadığı açıklandı.


Çevre Sekreteri Margaret Beckett’in emriyle önlemlerin sıklaştırıldığını vurgulayan gazete, gerekçe olarak da ölümcül kuş grip virüsü H5NI’ın Türkiye ve Romanya’da rastlanılmasını gösterdi.


Heathrow’da yetkili Chris Pratt, denetimin Türkiye’den Heathrow’a gelen 7 uçağın yanısıra, Stanstead Havalimanı ve Gatwick’e inen charter uçaklarını da kapsadığını belirtti.


Açık Gazete’ye konuşan Türk Hava Yolları  İngiltere Temsilcisi Osman Battal ise yolcuların sıkı denetiminden geçirilmesiyle ilgili kendilerine herhangi bir bilgi gelmediğini söyledi.


The Times, ayrıca İngiltere’nin yaptığı yolcu ve beraberindekilere kuş gribi denetimi uygulamasına İsveç’in de katıldığını öne sürdü.


Öte yandan İngiltere’de alınan önlemler arasında kuş gribine karşı Tamiflu adlı ilacın koplalarının üretilmesi de yer aldı. The Financial Times, kuş gribinin bir AB ülkesi Yunanistan’dan da görülmesi sonrasında kümes hayvanı ürünlerinin tüketiminin düştüğünü açıklandı.


BAKAN ATANSIN


The Financial Times’a konuşan BM’in hastalıktan sorumlu koordinatörü David Nabarro ise tüm ülkelere, gripten sorumlu bir bakan atama çağrısı yaptı.


Nabarro, koordinasyonu sağlayacak bu tür bir atama Aralık ayına dek yapılamazsa, salgın ihtimaline karşı küresel eylem sağlanmasının riske girebileceğini öne sürdü. Nabarro ayrıca, aşı araştırmalarında ülkeleri ve bilimadamlarını daha fazla bilgi paylaşımına davet etti.


EKONOMİYE DARBE VURABİLİR


The Independent’ta yazan Hamish McRae ise kuş gribinin asıl darbeyi ekonomiye vurabileceğine dikkat çekti.


“Asıl kaygı yaratan bir salgını kontrol altına almanın maliyeti değil, bunun ekonomiyi sekteye uğratmasının maliyeti. (Bu durumda) ticarette ani bir yavaşlama veya enflasyonda ani bir zıplama görebiliriz” yorumunu yapan McRae şöyle devam etti:


“Milyonlarca kişinin korkulduğu gibi gribe yakalanması halinde, insanlar koltuk almaya koşar mı? Tavukların öldüğü bir Yunan adasına tatile gider mi? Gerekmedikçe seyahat eder mi? Kuş gribinin bir sonraki küresel resesyona yol açacağını iddia etmek saçma olur. Ama dünya zaten resesyon uçurumunun kenarında sallanıyorsa, bir salgın dünyayı bu uçuruma düşürebilir.

784470cookie-checkTürkiye yolcularına kuş gribi denetimi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.