‘Türkiye’de işkence cezasız kalıyor’

Örgüt,  bugün yayımladığı bir raporda, bu alanda işlenen suçların cezasız kalmasının “kemikleşmiş bir kültür” haline geldiğini öne sürüyor.


Uluslararası Af Örgütü, güvenlik kuvvetlerinin karıştığı işkence, kötü muamele hatta cinayet vakalarının cezasız kalmaya devam etmesinden şikayetçi.


Bu konuda açılan soruşturmaların eksik ya da kusurlu olabildiğinden, savcılarla yargıçların çelişkili yorumları dolayısıyla karar alınmasının geciktiğinden söz ediliyor.


İşkence altında alındığı öne sürülen ifadelerin mahkemelerde hala kanıt olarak kabul edilmesine tepki gösteriliyor.


Örgütün Avrupa ve Orta Asya sorumlusu Nicola Duckworth’e göre, ceza hukuku sisteminde insan haklarına daha geniş güvenceler getirecek reformlar yapılması gerekiyor.


Raporda, “ihlallerin cezasız kalması kültürü” olarak ifade edilen sorunun altında yatan nedenler araştırılıyor.


İhlalleri araştıracak bağımsız bir kurum olmayışı ve ihlal iddialarının toplandığı merkezi bir veri tabanı bulunmayışı önemli eksikler olarak görülüyor.


Özellikle geçen yıl Mart’ta Diyarbakır’daki gösterilerde çıkan olaylar ardından gündeme gelen kötü muamele suçlamalarına dikkat çekiliyor.


Af Örgütü, hükümetin işkence konusunda sıfır hoşgörü ilkesini savunmasından memnuniyet duyduğunu ifade etmekle beraber, bu ilkenin hayata geçirilmesi için daha somut önlemler alınmasını istiyor. (BBC)

1044860cookie-check‘Türkiye’de işkence cezasız kalıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.