Türklerin ticarethaneleri Avusturyalı’nın huzurunu kaçırdı

Avusturya’nın ciddi gazetelerinden olan Kurier Gazetesi 26. Agustos sayısında Türk işletmelerinin ticaretini manşetten haber yaptı. Gazete haberinde Avusturyalı işletmelerin göçmenlere nasıl hitap ettiklerine yer verirken, piyasada Türk ürünleri olarak bilinen ve Türk işletmesi olarak tanınan işletmenin raflarının fotoğrafını birinci sayfasına taşıdı. Haberin iç sayfasındaki devamında ise çeşitli Avusturyalı işletmelerin göçmen müşterilerine Türkçe, Sırpça ve Hırvatça reklamlar yaptıklarının fotoğraflarına haberde yer verdi.

Reklamların dışında, bazı işletmeler ürünlerinde doğrudan Türkçe’yi kullanmaktalar. Bunlardan birisi NÖM adlı süt firmasıdır. Avusturya’nın en çok okunan Kronen Gazetesi’nin aynı tarihli sayısındaki haberinde “Türk sütü rahatı bozdu” denilmekteydi. Avusturya’nın en büyük süt firması olan NÖM Avusturya’da yaşayan ve Almanca bilmeyen Türkleri düşünerek, üretmiş oldukları sütün kabına Türkçe olarak “Süt” yazarak, piyasaya sürmeye başladı. Süt kabının üzerine Türkçe “Süt” yazılarak piyasaya sürülmesi Avusturyalı tüketicilerin de tepkisini çektiğini belirten Kronen Gazetesi “Avusturya paralel toplum istemezken, NÖM Firmasının bu yoldan yeni müşteri kazanmak” istediğini haberinde yer verdi.

Ayrıca çeşitli internet sitelerinde de NÖM firmasının ürünlerinin boykot edilmesi çağrısı yapılırken, NÖM firması tarafından yapılan açıklamada “Türkçe etiket uygulamasına sadece 3 hafta önce başladıkları, firmanın süt ürünlerinin sadece Türk süpermarketlerinde yer alıdığını duyurdular.
NÖM firmasının yöneticileri, ürünlerinin Türk marketlerinde zaten satıldığını, Türkçe etiket ile sadece tüketicinin sempatisini kazanmayı ve yabancı firmalar karşısında rekabet güçlerini artırmayı amaçladıklarını belirtiyorlar.

1598130cookie-checkTürklerin ticarethaneleri Avusturyalı’nın huzurunu kaçırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.