Türkmenistan, Niyazov’a ağlıyor

Türkmenistan halkı, kendini ömür boyu ”Türkmen Lideri” ilan eden 66 yaşındaki Niyazov sabaha karşı hayatını kaybetmesinin şokunu yaşıyor. 

CENAZE TÖRENİ 24 ARALIKTA

Türkmenbaşı, 24 Aralıkta toprağa verilecek. Cenaze töreni, Devlet Başkan Yardımcısı ve Sağlık Bakanı Gurbangeldi Berdimuhammetov başkanlığında kurulacak bir komisyon tarafından düzenlenecek.

Ülkede cenaze töreninin yapılacağı güne kadar yas ilan edildi. 1940 doğumlu Türkmenbaşı’nın ölümü nedeniyle ülke çapında bütün bayraklar yarıya indirildi.
Devlet Başkanı Türkmenbaşı toprağa verilene kadar, Türkmenlerin, adetleri gereği, yemekler vereceği ve sadakalar dağıtacağı belirtiliyor.

Türkmenbaşı’nın vefatıyla ilgili detaylı açıklama, bu sabah yerel saatle 11.00’de televizyon aracılığıyla halka duyuruldu. Duyuruda, Türkmenbaşı’nın yerel saatle 01.10’da öldüğü kaydedildi.

SÜRGÜNDEKİ MUHALEFET DÖNÜYOR

Sürgündeki Türkmen muhalefeti, Saparmurat Türkmenbaşı’nın ölüm haberi üzerine ülkeye dönüş hazırlıklarına başladı.

Cumhuriyet Partisi lideri Nurmuhammet Hamanov, Rus Ria-Novosti ajansına verdiği demeçte, “Birkaç gün içinde uçakla ülkelerine döneceklerini” söyledi.

Ankara’da Türkmenistan büyükelçiliği görevinde de bulunmuş olan Hamanov, “Anlaşmazlıklara ihtiyaç yok. Ülkemizde anarşi ve çatışma çıkmaması için birlik olmak zorundayız” dedi.

Hamanov, dönüşün tehlikeli olup olmayacağı sorusuna, “Memleket daha önemli” cevabını verdi.

TÜRKMENBAŞI KİMDİR?

Saparmurat Niyazov Türkmenbaşı, 1940 yılında bir işçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babasını 2. Dünya Savaşı’nda, ailesinin diğer üyelerini de 1948 yılında meydana gelen Aşkabat depreminde kaybeden Türkmenbaşı, önceleri bir yetimhanede sonra da uzaktan akrabalarının yanında büyüdü. Leningrad Teknik Üniversitesinden enerji mühendisi unvanıyla mezun olan Türkmenbaşı, Aşkabat yakınlarındaki Bezmein enerji tesislerinde çalıştı. Komünist Partisi üyesi olan Türkmenbaşı 1985’te Türkmenistan Milletvekilleri Konseyi Başkanlığı’na atandı. Daha sonra Türkmen Komünist Partisinin Merkez Komite Birinci Sekreterliği’ne seçildi. Türkmenbaşı, Türkmenistan’ın Moskova’dan bağımsızlığını ilan etmesinden önce 1985 yılından bu yana iktidarda bulunuyor.

1142940cookie-checkTürkmenistan, Niyazov’a ağlıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.