TÜİK’e göre yıllık enflasyon 64,77, ENAG’a göre 127,21

TÜİK’e göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 64,77, aylık yüzde 2,93 arttı. ENAG’a göre ise E-TÜFE’nin 2023 yılındaki artışı yüzde 127,21 olarak gerçekleşti.

Buna göre, Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 64,77, aylık yüzde 2,93 arttı

TÜFE’deki (2003=100) değişim 2023 yılı aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 2,93, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 64,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 64,77 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 53,86 olarak gerçekleşti.

ENAG ise E-TÜFE’nin aralık ayında yüzde 4,12 arttığını, E-TÜFE’nin 2023 yılındaki artışının ise yüzde 127,21 olarak gerçekleştiği açıkladı.

MEMUR VE EMEKLİNİN ZAM ORANI BELLİ OLDU
Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanması ile birlikte milyonlarca memur ve emeklileri ilgilendiren zam oranı da belli oldu. Memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı yüzde 49.25 oldu. SSK, Bağkur ve tarım emeklilerine ise yüzde 37,57 oranında zam alacak.

ENAG, YILLIK ENFLASYONU YÜZDE 127,21 OLARAK AÇIKLADI
Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Aralık ayında yüzde 4,12 arttı. E-TÜFE’nin 2023 yılındaki artışı yüzde 127,21 olarak gerçekleşti.

Kasım ayında ise E-TÜFE aylık yüzde 5,58 artarken yıllık da yüzde 129,27 yükselmişti.

EMEP GENEL BAŞKANI SEYİT ASLAN: HAYAT PAHALILIĞINIZ ÇUVALLARA SIĞMIYOR!
TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına tepkiler gecikmedi. Emek Partisi(EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan, “Emek hırsızları ile yalancılar çetesi yine yıllık enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladı” derken Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu(KESK), “Enflasyon sepeti üzerindeki manipülasyona rağmen aralık ayı enflasyon rakamını yüzde 2,93 olarak açıklayan TÜİK eliyle iktidar gerçek enflasyon rakamlarını en az yüzde 25 oranında aşağıya çekmiş, bir kez daha bizlere sefalet koşullarında yaşamayı dayatmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

X hesabından yaptığı paylaşımla “Emek hırsızları ile yalancılar çetesi yine yıllık enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladı” diyerek şu sözleri kullandı: “ENAG’ın açıklaması ise yüzde 127,21. Gıda, ulaşım, kira ve sağlık enflasyonu ortalaması resmi rakamlarda bile yüzde 80… Her gün yoksullaşıyoruz…Son 6 aylık enflasyon resmi rakamlara göre yüzde 33… Yüzde 49 arttırıldı denen asgari ücrete yapılan zam ise sadece yüzde 16. ENAG’a göre son 6 aylık enflasyon yüzde 43. Buna göre asgari ücrete yapılan zam aslında sadece yüzde 6…Hayat pahalılığınız çuvallara sığmıyor!”

KESK: İKTİDAR, BİR KEZ DAHA BİZLERE SEFALET KOŞULLARINDA YAŞAMAYI DAYATMIŞTIR
KESK, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı enflasyon rakamlarıyla memur ve emeklilere verilecek zamların belli olmasının ardından, “Enflasyon sepeti üzerindeki manipülasyona rağmen aralık ayı enflasyon rakamını yüzde 2,93 olarak açıklayan TÜİK eliyle iktidar gerçek enflasyon rakamlarını en az yüzde 25 oranında aşağıya çekmiş, bir kez daha bizlere sefalet koşullarında yaşamayı dayatmıştır. Bu temelde kamu emekçileri ve emeklilere gelecek olan toplam yüzde 46,57’lik ücret artışının enflasyon ile eksilen ücretlerin sadece bir kısmını karşıladığının altını çiziyoruz” açıklamasını yaptı.

KESK, TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine ve memur maaşına yapılacak olan zam oranına tepki gösterdi. KESK’in X hesabından yaptığı açıklama şöyle: “Kamu emekçileri ve emekliler sanal enflasyon rakamları ile her geçen gün daha da yoksullaşıyor. Enflasyon sepeti üzerindeki manipülasyona rağmen aralık ayı enflasyon rakamını yüzde 2,93 olarak açıklayan TÜİK eliyle iktidar gerçek enflasyon rakamlarını en az yüzde 25 oranında aşağıya çekmiş, bir kez daha bizlere sefalet koşullarında yaşamayı dayatmıştır. Bu temelde kamu emekçileri ve emeklilere gelecek olan toplam yüzde 46.57’lik ücret artışının enflasyon ile eksilen ücretlerin sadece bir kısmını karşıladığının altını çiziyor, ENAG’ın da açıkladığı gibi sadece aralık ayı enflasyonunun yüzde 4,12 olarak gerçekleştiği bir ülkede yoksulluk sınırının 50 bin TL’nin üzerinde olduğunu kamuoyu ile paylaşıyor, emeğin haklarını, ranta, sermayeye peşkeş çeken iktidarın emek düşmanı politikalarını değiştirecek gücün kamu emekçileri, emekliler, işçiler ve yoksul halkın olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz.”

 

2746130cookie-checkTÜİK’e göre yıllık enflasyon 64,77, ENAG’a göre 127,21

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.