Türkiye yeni yıla karsız giriyor

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Yeni yıla son yılların en sıcak Aralık ayı ile giren Türkiye’de ilkokullarda mevsimlerin öğretildiği o şerit tarih olmak üzere…

Türkiye son yılların en sıcak Aralık ayını yaşıyor. Kış mevsiminde soğuğu ile ünlü olan Erzurum’da bile 30 Aralık günü öğle saatlerinde 5 derece, Sivas’ta 10 derece, Afyonkarahisar’da 15 derece olarak kaydedildi. Meteoroloji verilerine göre 1930-2022 yılları arasında Aralık ayı ortalamasına bakıldığında en sıcak günler yaşanıyor. Yılın en yağışlı günlerinin kaydedildiği bu dönemi yağışsız ya da yeterli yağış almadan geçiren Türkiye’yi daha kurak bir yaz bekliyor olabilir.

ARALIK AYINDA SICAK GÜNLER

Yılbaşına bir gün kala, 30 Aralık 2023 Cumartesi günü Türkiye yeni yıla karsız giriyor. Ülkenin birçok bölgesinde bahar havası yaşanıyor. Soğuğuyla ünlü illere bakıldığında 30 Aralık Cumartesi günü öğle saatlerinde 12-15 arası Sivas’ta hava güneşli ve açık 10 derece, aynı saatlerde Ardahan’da açık 2 derece, Erzurum’da 5 derece, Kars 7 derece olarak kaydedildi.

Ardahan kış mevsiminde Türkiye’nin en soğuk illerinin başında geliyor ve bu mevsimde bölge genellikle karla kaplanıyor. Ancak Ardahan da 2024’e kardan adamsız giriyor.

BOZKIR SOĞUĞUYLA ÜNLÜ AFYONKARAHİSAR’DA SICAKLIK 14 DERECE

30 Aralık 2023 günü saat 12-15 arasında bozkır soğuklarıyla ünlü olan Afyonkarahisar’da hava sıcaklığı 14 derece ölçüldü. Aynı saatlerde Konya 12 derece, Muğla 14 derece, Antalya 21 derece, Diyarbakır 11, Gaziantep 15, Kastamonu 11, Isparta 16 derece, Mersin 20 derece olarak kaydedildi. Geçtiğimiz yıllarda kış mevsiminde yeterli yağış almadığı için örtü yangınıyla başlayan orman yangınlarının yaşandığı Trabzon’da 14, Samsun’da, 15, Tokat’ta ise 12 derece sıcaklık kaydedildi.

ARALIK AYINDA SON 72 YILIN EN SICAK GÜNLERİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre 1930-2022 tarihleri arasında Sivas’ta Aralık ayındaki en yüksek sıcaklık ortalaması 3.7 derece olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde Isparta’daki Aralık ayı en yüksek sıcaklık ortalaması ise 8.2 olarak kaydedildi. Son 72 yıllık verilere göre Aralık ayının en yüksek sıcaklık ortalaması Ardahan’da -1.9, Erzurum’da -0.9, Afyonkarahisar 6.6, Konya 6.6, Muğla 11.5, Gaziantep 9.8, Diyarbakır 9.2 oldu.

‘SOĞUĞA NERELİSİN DİYE SORMUŞLAR’ SÖZÜ TARİH OLACAK

Meteorolojik verilere bakıldığında halk arasında yıllardır söylenegelen, “Soğuğa nerelisin diye sormuşlar, Erzurum’da doğdum ama Sivas’ta eğleşirim demiş” sözü de tarihe karışacak gibi görünüyor.

ARALIK AYI ORTALAMASINDAN 2 İLA 5 KAT DAHA SICAK GÜNLER

Sivas’ta 30 Aralık 2023 tarihinde ölçülen sıcaklık, son 72 yıllık Aralık ayı ortalamasının yaklaşık 3 katı. Aynı şekilde son 72 yılın ortalamasına göre Afyonkarahisar’da 2 kat, Ardahan’da 4, Erzurum’da ise yaklaşık 5 kat daha sıcak bir Aralık günü yaşandı.

OKULLARDA SINIFLARI SÜSLEYEN MEVSİM ŞERİTLERİ TARİH OLACAK

Türkiye yeni yıla girerken mevsimlerle ilgili ilköğretim okullarında öğretilen hayat bilgisi de yavaş yavaş ezberlerden siliniyor. Sahip olduğu coğrafi koşullar ve iklimsel özellikleri nedeniyle dört mevsimin yaşanabildiği ülkelerden biri olan Türkiye’nin bu özelliği, biyolojik çeşitlilik, tarımsal üretim ve gıda bağımsızlığı açısından da önem taşıyor.

TARIMSAL ÜRETİM VE SU KULLANIMINA DÖNÜK ACİL EYLEM PLANI ŞART

Yerel seçimlere hazırlanan ülkede kentleri yönetmeye hazırlanan belediye başkan adaylarının en önemli hedefleri betona dayalı projeler değil, kentleri iklime dayanıklı hale getirecek radikal çözümler üretmek olmalı. Aynı şekilde ulusal ölçekte tarımsal üretim ve su kullanımına yönelik iklim endeksli acil eylem planları hazırlanıp yürürlüğe Anadolu coğrafyasının binlerce yıllık gerçeği olan kuralık ve buna bağlı yaşanacak krizler depremden daha ürkütücü sonuçlar doğurabilir. Mevcutta hazırlanan ilgili eylem planları ve raporların da göstermelik olmaktan çıkarılıp etkin şekilde uygulamaya sokulması gerek.

Yılbaşı kartları gibi kış görüntüleri de yeni yıl için nostalji oldu
Türkiye yeni yıla karsız giriyor
Mevsimler şeridindeki bu kış manzarası tarih olmak üzere
Karsız geçen kış nedeniyle yılbaşı kartları gibi kış görüntüleri de yeni yıl için nostalji oldu
İlköğretim okullarındaki mevsim şeritleri iklim değişikliği yüzünden tarih olmak üzere
İlköğretim afişleri bir zamanlar önemli bir eğitim aracıydı

2745470cookie-checkTürkiye yeni yıla karsız giriyor
Önceki haberBir Futbol hikayesi
Sonraki haberBİR ADALET SAVAŞCISI: PROF. DR. BENGİ SEMERCİ
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.