Viyana’da ‘Kaffee Alla Turca’ balosu

Kahveyi 1683 yılındaki 2. Viyana kuşatması sırasında Osmanlılardan öğrenen Viyanalı kahveciler, balo salonundaki stantları çikolatadan yapılmış “ay-yıldız, Topkapı sarayı, yeniçeri maketi” gibi Türk motifleriyle süslediler.

Balonun açılışında, vals eğitimi görmüş 150 genç çiftin salona girmesinin ardından İstiklal Marşı çalındı. Balo organizasyon komitesi başkanının sembolik olarak bir fincan Türk kahvesi içmesi, Viyana Büyükelçisi Selim Yenel’in de yine sembolik olarak kahve falına bakarak, Viyanalı kahvecilere geleceklerine ilişkin yorumlarda bulunması büyük alkış aldı.

Balonun gece yarısı sürprizi, Candan Erçetin oldu. Erçetin’in hareketli Türkçe parçalarıyla Viyanalı sanatseverler de yerlerinde duramadı.

KAHVEYİ AVRUPA’YA OSMANLI GÖTÜRDÜ

Rahip Marco D’Aviano Avrupa’da yaygın olarak içilen kahve türü cappuccinonun ilk yaratıcısı sayılıyor.

Rahip, 1683’de Viyana önlerine kadar Osmanlı askerlerine karşı savaşan Hıristiyanlar arasındaydı. Türkler geri çekildiklerinde rahip D’Aviano, Türklerin çadır kurdukları alanda çuvallar dolusu kahve buldu. O dönemde Avrupa kahve ile henüz tanışmamıştı… Hıristiyan askerler çuvallar dolusu kara taneleri once Türk develerinin dışkıları sansalar da kaynatıp tadına bakmadan da edemediler.

Kaynamış kahve tanelerinin acı bir tadı vardı tabii. Rahip Marco D’Aviano, bu acı tada bal, süt ve krem katarak dünyanın ilk cappuccinosunu yarattı.

Rahip D’Aviano 68 yaşında 1699’da öldüğünde cappuccino artık sevilen bir içecek olmuştu.

Papa II.John Paul sağlığında Marco D’Aviano’nun saint (ermiş) ilan etmek için ilk adımı atmıştı. D’Aviano’nun yüze yakın mucizesi olduğu söyleniyor. Bunlardan yalnızca biri, kendisine dua eden 13 yıllık yatalak bir kadının tekrar ayağa kalkması sayılıyor…”

1166000cookie-checkViyana’da ‘Kaffee Alla Turca’ balosu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.