Yapılaşmaya uygun araziler orman dışına çıkarılacak!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararına göre yerleşim yeri yapmaya uygun olan taşlık ve verimsiz orman arazileri ile Bakanlığın orman olarak muhafazasında yarar görmediği araziler orman dışına çıkarılabilecek.
Orman arazilerinin yağmalanmasına yönelik yeni bir düzenleme daha yasalaştı. Resmi Gazete’nin 7 Ocak 2021 tarihli (Bugün) sayısında yayımlanan 3413 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun Ek 16. Maddesi kapsamında ‘Orman Dışına Çıkarma İşlemlerine İlişkin Yönetmelik’ yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre sınırları Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek olan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile üzerinde yerleşim yeri bulunan yerler ve yerleşim yeri oluşturulması uygun olan, taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan yerler orman sınırları dışına çıkarılabilecek.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın orman olarak muhafazasında yarar görmediği araziler orman dışına çıkarılabilecek. Bugünkü Resmi Gazetede (7 Ocak 2021) yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre ayrıca taşlık, kayalık ve fiilen orman vasfı taşımayan yapılaşmaya uygun araziler de oluşturulacak bir komisyon eliyle yapılacak çalışmanın ardından orman dışına çıkarılabilecek.

BAKANLIK EKONOMİK YARAR GÖRMEZSE ORMAN DIŞINA ÇIKARILACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uygun görmesi durumunda, “Üzerinde ağaç toplulukları bulunmayan, ormancılık faaliyetleri ve ekonomisi yönünden orman kurulmasında yarar olmayan araziler”, “Bilim ve fen bakımından orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen yer” kapsamına alınarak orman dışına çıkarılacak.

ORMAN ARAZİLERİNDEKİ İŞGALER ÖDÜLLENDİRİLECEK

Düzenlemede “yerleşim yeri olarak” tarif edilen alanlar, devlet ormanlarında 28 Nisan 2018 tarihinden önce yapılan ve orman sınırına bitişik konumda bulunan belde, köy veya mahallenin kesintisiz devamı halinde gelişmiş birden çok konut ile devlet ormanı içerisinde ise en az beş adet olmak üzere içerisinde sürekli ya da dönemsel ikamet edilen toplu yapıları kapsıyor.  Ayrıca özel iş yerleri, kamusal binalar ile ahır, samanlık, ambar, avlu gibi müştemilat, yol ve tesisler gibi müşterek olarak kullanılan yerler de bu kapsamda değerlendiriliyor.

TARIMA ELVERİŞLİ DEĞİLSE ORMAN DIŞINA ÇIKARILACAK

Yönetmelikte yer verilen “Tarım arazisine dönüştürülmesi mümkün olmayan yerler” tanımı ise “Toprak derinliğinin 20 cm’den az olan veya arazi meylinin yüzde 12’nin üzerinde olduğu araziler ile tuzluluk, alkalilik ve drenaj sorunu nedeniyle mevcut haliyle tarımsal ürün yetiştirilemeyecek araziler” olarak tanımlanıyor.

ARAZİ ÇALIŞMALARI KOMİSYON TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK

Düzenleme kapsamında orman dışına çıkarma işlemleri yapılması için mahalle, köy ve beldelerde orman kadastrosu ve 2/B uygulamalarının yapılarak kesinleşmiş olması gerekiyor. Orman dışına çıkarma işlemleri, ilgili valiliğin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Mili Emlak Müdürlüğü’nün başvurusu ile Orman Bölge Müdürlükleri tarafından değerlendirmeye alınacak. 6831 Sayılı kanun kapsamındaki hükümlere göre oluşturulacak komisyon tarafından yapılacak orman dışına çıkarma çalışmaları, bu alanların Orman Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmesiyle sonuçlanacak.

ORMAN İŞGALLERİNİN YOĞUN OLDUĞU İLLER

Yasalaşarak yürürlüğe giren bu düzenleme ile başta İstanbul, Antalya, İzmir, Çanakkale, Muğla, Mersin, Adana ve Hatay gibi ormanların yoğun olduğu iller ile Karadeniz Bölgesinde orman arazilerine bitişik ya da orman içindeki arazilerdeki işgaller ödüllendirilmiş olacak.

ANAYASA, ‘ORMANLARDA ZAMANAŞIMI İLE MÜLK EDİNİLEMEZ’ DİYOR

Ormanların korunması ve geliştirilmesini düzenleyen Anayasa’nın 169. Maddesi, Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz” hükmünü getiriyor.

 

2482450cookie-checkYapılaşmaya uygun araziler orman dışına çıkarılacak!
Önceki haber“Türkiye’nin de aldığı Çin aşısı % 78 etkili”
Sonraki haberKıyıları korunamayan gölün suyu nasıl korunacak!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.