Yazılı Kanyon’da tepki çeken yapılaşma

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Isparta’daki Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda Ağustos 2021’de çıkan orman yangınından zarar gören alanda kırsal turizmi geliştirmek amacıyla kır evleri ve restoran inşa edilmesi ziyaretçilerin tepkisini çekti…

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda yapılaşmaya gidilmesi ziyaretçilerin tepkisini çekti. Antik çağın ünlü bilgesi Epiktetos’a adanmış bir yol anıtının yer aldığı kanyonda Ağustos 2021’de orman yangını çıkmıştı. Kır evleri ve restoran gibi ünitelerden oluşan yapılaşmanın bir kısmının yanan alanlarda uygulanması dikkat çekiyor. Yetkililer, söz konusu yapılaşmanın 2014 yılından onaylanan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı Yönetim Planı kapsamında uygulandığını, projeyle ilgili onayın ise orman yangınından önceki yıllarda verildiğini dile getirdi.

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, adını kanyon içerisindeki antik yol anıtından alıyor. Antik çağın ünlü bilgesi Hierapolisli (Pamukkale) Epiktotas’a adanan bir şiirin kazındığı kaya anıtının bulunduğu açık hava tapınağı, kanyonun en görkemli bölgesinde yer alıyor.

400 METREYİ BULAN ETKİLEYİCİ KAYALIKLAR

Barındırdığı zengin doğal miras, içinden Göksu Deresi’nin geçtiği Yazılı Kanyon’un 1989 yılında Tabiat Parkı olarak tescil edilmesini sağladı. Yer yer 400 metreyi bulan dik kayalıkların çevrelediği kanyon, yakın zamana kadar nesli tehlike altındaki kızıl akbabaları için de önemli bir yaşam alanıydı. İçerisinde arkeolojik sit alanlarını da barındıran Yazılı Kanyon Tabiat Parkı 600 hektarlık alanı kapsıyor. Ancak kanyonun yakın çevresinde açılan mermer ocakları bölgenin bu önemli doğal ve kültürel miras alanını ablukaya almış durumda.

TABİAT PARKININ YÖNETİM PLANI 2014’DE HAZIRLANDI

Son yıllarda doğal ve kültürel miras alanlarına ilginin artmasıyla birlikte Yazılı Kanyonun ziyaretçi sayısında da önemli ölçüde artış gözleniyor. Ancak bu ilgi, aynı zamanda yeni yapılaşma taleplerini de beraberinde getiriyor. Milli Parklar Kanunu gereğince 2014 yılında yönetim planı hazırlanan Yazılı Kanyon’da ziyaretçi trafiğini yönetmek ve kullanım koşullarını belirlemek için yapılan çalışmalar kapsamında kır lokantası ve konaklama ünitelerinin yapılması da gündeme gelmişti.

YETKİLİLER YAPILAŞMANIN PLAN KAPSAMINDA OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Milli Parklar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile işletmesi özel bir girişimciye verilen Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda başlatılan yapılaşma kimi ziyaretçilerin tepkisini çekmeye başladı. Kır lokantası, satış üniteleri ve konaklama amaçlı kır evlerinden oluşan yapılaşmayla ilgili görüşüne başvurduğumuz milli parklardan sorumlu Tarım ve Orman Bakanlığı 6. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yapılaşmanın onaylı yönetim planında öngörüldüğü şekilde uygulandığını dile getirdi.

YAPILAŞMAYA ‘PROJE YANGINDAN ÖNCE ONAYLANDI’ YANITI

Yazılı Kanyon Tabiat Parkı sınırları içinde Ağustos 2021’de orman yangınından zarar gören alanlarda da yapılaşmaya gidilmesiyle ilgili sorumuzu da yanıtlayan yetkililer, söz konusu projenin orman yangınından önceki dönemde onaylandığını kaydediyor. Daha önce onaylanan projenin revize edilerek uygulamasına geçildiği belirtildi. Edindiğimiz bilgiye göre tabiat parkı içerisindeki yoğun mangal dumanını engellemek ve ziyaretçi trafiğini daha kontrollü hale getirmek amacıyla yapıldığı savunulan projenin, 20 kişiyi aşmayacak şekilde konaklama ihtiyacını karşılayacak şekilde tasarlandığı öğrenildi.

TKDK’DAN ‘ÇİFTÇİLİK FAALİYETLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ’ DESTEĞİ

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından işletmeciye verilen hibe desteği ile inşa edildiği öğrenilen projenin 11 ay içinde tamamlanması planlanıyor. TKDK tarafından ‘Çiftlik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve İş Geliştirme’ tedbiri kapsamında ve ‘Kırsal Turizm ve Rekreasyon Faaliyetleri’ alanında verilen hibe desteğinin yüzde 75’i AB fonundan yüzde 25’i ise devlet tarafından karşılanıyor.

Epiktetos’a adanan yazıtı geçmişte defineciler parçalamış
Kanyon girişinde inşa edilen yapılaşma
Kanyon girişindeki yapılaşma
Kanyondaki açık hava tapınağı
Tabiat parkı içerisinde 2021’de yanan bölgede inşa edilen kır evleri
Yanan bölgedeki yapılaşma
Yanan bölgenin yapılaşma öncesindeki durumu (Nisan 2023)
Yapılaşma öncesinde yanan alan
Yazılı Kanyon bölgesinde 2021’de çıkan orman yangınında zarar gören bölge
Yazılı Kanyon
Yazılı Kanyon1
Yazılı kanyondaki yapılaşma TKDK desteğiyle yapılıyor
Yazılı Kanyondan görünüm

 

2736840cookie-checkYazılı Kanyon’da tepki çeken yapılaşma
Önceki haberRusya mahkemesinden LGBT yasağı: ‘Büyük bir panik var’
Sonraki haberÖzgür Özel’le gelen değişim ve sağ ve sol üzerindeki etkileri
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.