“Yeter artık!’ deme vakti gelmiştir”

İran Büyükelçisi’nin de takip ettiği Erdoğan’ın grup konuşması Arapça ve İngilizce’ye tercüme edilerek yabancı televizyonlar tarafından da yayınlanıyor.

İŞTE BAŞBAKAN’IN KONUŞMASI:

Bugün sadece aziz milletime değil bütün insanlığa seslenmek istiyorum. Dün gecenin en karanlık anında iki kanlı saldırı gerçekleşti. Biri İskenderu’daki askeri birliği yönelik terörist saldırıydı. İkincisi fecir vaktinde Akdeniz sularında insanlık tarihi en ağır yaralarından birini aldı.

İçinde merhamet ve şefkat olan yardım gemiler menzillerine varamadı. Dün sabah, İsrail ordusuna ait silahlı unsurlar, Gazze’ye yardım götüren gemilere saldırıda bulundu. Masum insanların kanını döktü.

İsrail’in Gazze’ye insani yardım götüren gemilere yaptığı kanlı katliam her türlü laneti hak etmiş bir katliamdır. Yapılan bu saldırı açıkça uluslararası hukuka yapılmıştır, insanlığın vicdanına yapılmış, dünya barışına yapılmıştır.

Bu saldırı uluslararası hukuka yapılmıştır. İnsanlığın vicdanına yapılmıştır.

İnsanlığın vicdanına diyorum, zira o gemilerde her milletten her dinden insanlar, sadece ama sadece abluka altındaki Gazze’ye insani yardım götürüyorlardı. Gemiler hareket etmeden önce, bütün dünyaya yüklerini niyetlerini deklere etmişti. Bu yardımın şahidi olarak dünyadan ve ülkeden 60 tane gazeteci gemilere binmişti.

Açık denizde mazlum, yoksul insanlara, evleri yıkılmış Filistinlilere yardım götüren 600 insana ve 6 gemiye yapılan bu silahlı saldırının, BM’nin temel felsefesine yapılmış bir saldırı olduğu açıktır.

Gemilerde sivillerden, yardım gönüllülerinden başka yolcu bulunmamaktaydı. Gemilere beyaz bayrak çekilmişti. Tüm bunlara rağmen gemiler silahlı saldırıya maruz kaldı. Biz o sırada Latin Amerika programındaydık. Hatay’da meydana gelen menfur saldırı ve İsrail’in hukuksuz saldırısı nedeniyle temaslarımızı yarıda keserek Türkiye’ye döndük.

Gereken adımları, Türkiye’de arkadaşlarımla müşterek atmaya başladık. Dün sabah Bülent Arınç, ilgili bakanlarla toplantı gerçekleştirerek meseleyi ele aldı. Dışişleri Bakanlığımız, silahlı kuvvetlerimiz gelişmeleri yakından takip ettiler.

Türkiye Cumhuriyeti, uluslararası hukukun ve diplomasinin bütün imkanlarını kullanmaktadır ve bundan sonra da kullanacaktır.

Telaviv büyükelçisi geri çağrılmışır. İsrail ile 3 tatbikat iptal edilmişir. BM Güvenlik konseyi İsrail’i kınayan bir açıklama yapmıştır.

Genç milli takımın yapacağı maçlar iptal edilmiştir. İslam Konferansı ve Arap Birliği ile temaslar kurulmuşur.

İsrail yaralıları biz gönderelim demiştir. Yaralıları biz alırız diyerek onların bu teklifini reddettik. Tüm yaralıların Türkiye’ye getirilerek tedavi edilmesi için gereken adımlar atılmıştır.

İsrail bir an önce vehametin durumu anlamalı ve yanlışını düzeltmeli. Gemiler Türkiye Yunanistan ve Komor adaları bandıralıdır. 32 ülkeden insanlar vardır. İsrail insanlık dışı ambargoyu derhal kaldırmalıdır.

Dün yaşananlar insanlığın ortak medeniyeti açısından kara bir leke olmuştur. İnsanlık açısından büylük bir suküttür, alçakca bir pervasızlıktır.

Savaşta kadınlara yaşlılara sivillere din adamlarına saldırılmaz. Yardım görevlilerine saldırılmaz. Savaşta değil barışta saldıranlar insanlığı ayaklar altına almış insanlıktan çıkmış olurlar. Korsanların bile belli hassasiyetleri olur. Hiçbir hassasiyetlere uymayanlara bu sıfatları yakıştırmak iltifat olur.

Sorumsuz pervasız hak hukuk tanımayan saldırısı mutlaka ama mutlaka cezalandırılmalıdır. Türkiye bu işin peşini bırakmayacak.Türkiye yeni yetme köksüz bir devlet değildir.

Kimse Türkiye’nin sabrını test etmemelidir. Türkiye’nin dostluğunu kaybetmek bile başlı başına bir bedeldir. Kanlı saldırıyı izleyen İsrailli vatandaşlar iki ülkenin ilişkilerine ağr bir darbe vurduğunu çok iyi anlamaktadırlar.

İsrail yaptığı haksızlığı antisemizm ile açıklama aymazlığından vazgeçmelidir. Artık mızrak çuvala sığmamaktadır. İsrail yönetiminin hukuksuzluklarının örtülecek, görmezden gelinecek hali kalmamıştır. Uluslararası toplumun ‘yeter artık’ deme vakti gelmiştir. BM bu akşam aldığı kınama kararı ile yetinmemelidir.

Biz İsrail halkı ve Musevilerle her zaman dost olduk. Bu saldırıyı şiddetle eleştiren İsrailli insanlar, bu olayın ne kadar büyük bir yanlış olduğunu, dostluğa vurulmuş ağır bir darbe olduğunu çok iyi anlamaktadır.

Mesele hak hukuk tanımayan mevcut yönetiminin, şiddet uygulaması kan dökmesi, barışı tehdit eden yaklaşımlar sergilemesidir.

İsrail yaptığı haksızlıkları güvenlik endişesiyle, anti-smitizmle açıklayamaz. Ortaada şiddeti politika haline getiren, kan akıtmakatan çekinemyen bir yentim bulunuyor. BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail hakkında verdiği karaları tanımayan İsrail’dir.

BM Sektereri aradı, Akşam da Obama ile görüşeceğim. Onlara bunları anlatacağım. İsrail bunları bir eyerleden aldığı güçle yapıyor.

Bu yönetim bunlatrın bedelini ödemelidir. Kendi halkının güvenliğini düşünen devlet bütün dünyanın nefretini kazanarak bunu yapamaz. İsrail etrafındaski savunma kalkanlarını bir bir yok etmekte.

Kin ve nefreti yaygınlşatırarak etrafına istikrarsızlaştırarak bir çıbvan başı olarak iyor gibi açığa çıkıyor.

İsrail halkına seslenmek istiyorum. Anti semitizme karşı olduk. Şimdi aynı duyarlı tavrı sergilemek İsrail halkı olarak sizdedir. Hükümet ortaklarının her türülü şiddet politikası İsrail’in menfaatini ortadana kaldırmakta sizin güvenşiliğinizi ortadan kaldrımaktadır.

İsrail devletini korsanlık yapar duruma düşürmektedir. Devlet terörü etmekle, kan dökmekle devlet yönettiğini zanneden bu pervasız politikacılar öncelikle İsrail halkına kötülük etmektedir.

Türk Musevi cemaatine de teşekkür ediyorum. Musevi vatandaşlarımız Türkiye’nin haklı kaonumunu savunuyor. Onlara kem gözle bakmak kimsenin hakkı değildir.

Bugün yeni bir gündür. Milattır. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı aşikardır. Alenen cinayet işleyenlerin özür dilemeden insanlığın yüzüne bakması mümklün değildir

1246050cookie-check“Yeter artık!’ deme vakti gelmiştir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.