Yılda 700 bin hayvan deneyde kullanılıyor

Sağlık Bakanı Rudy Demotte’un Parlamentoda bir soruyu yanıtlarken verdiği bilgilere göre, özel sektör ve üniversite laboratuvarlarında her gün 2 bine yakın hayvan üzerinde çeşitli deneyler yapılıyor.

Louvain Üniversitesinin araştırmalardan sorumlu üyesi Prof. Bruno Goddeeris ise deney hayvanlarının acı çekmemesine özen gösterildiğini, AB’nin bu konuda etkili kontrol ve uygulamaları olduğunu, hayvanların ”cisim” olarak değil ”birey” olarak görüldüğünü açıkladı.

Prof. Goddeeris, bu deneylerin insan sağlığı araştırmaları açısından gerekliliğiyle faydalarına da değindi.

AB Komisyonu, geçen yıl, AB ülkelerindeki laboratuvarlarda hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin sayısının azaltılacağını bildirmişti.

Ecza, kimya, kozmetik ve biyoteknoloji sektörlerinin temsilcileriyle bir araya gelerek uzlaşma sağlayan Komisyon, her şeyden önce hayvanlar üzerindeki deneylerin gerçek sayısının belirlenmesi için ortak çaba harcanacağını duyurmuştu.

AB ülkelerinde, her yıl 10 milyon hayvanın laboratuvarlardaki deneylerde kullanıldığı belirtiliyor.

Komisyon, AB yasalarının, bilimsel deneylerde kullanılan hayvanların diğerleriyle aynı ölçüde korunması, gereksiz acı çekmelerinin önlenmesi, sağlık durumlarının izlenmesi, deneylerin ancak gerçekten ihtiyaç görüldüğü durumlarda yapılması ve fazla uzatılmaması gibi kurallar getirdiğini hatırlatıyor.

Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi, bir süre önce ”kozmetik ürünleri” için hayvanlar üzerinde laboratuvar deneylerinin 2009 yılından itibaren yasaklanması konusunda uzlaşmaya varmışlardı.

Kozmetik tüketim maddeleri üreticileri, el kremi, parfüm, dudak boyası gibi pek çok ürünün yan etkilerini araştırmak amacıyla hayvanlar üzerinde deneyler yapıyor. Bu deneyler, ürünlerin kanser veya alerji etkilerini göstermesi açısından önemli görülüyor.

AB, laboratuvar deneylerinin yasaklanmasının, tüketici sağlığına zarar vermemesine özen gösterileceğini belirmiş ve kozmetik firmalarına, 2009’a kadar başka deney yöntemleri geliştirmeleri için zaman tanındığını duyurmuştu.

 

1133330cookie-checkYılda 700 bin hayvan deneyde kullanılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.