Zimbabve’de muhalefet beklemede

Kısmen açıklanan parlamento seçimlerinin sonuçlarına göre ise muhalefetteki Demokratik Değişim hareketi, 28 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin partisi ZANU-PF ile başabaş bir yarış sürdürüyor.

Seçim sonuçlarının hala tam olarak açıklanmamış olması, hile iddialarını da beraberinde getirirken, Demokratik Değişim Hareketi lideri Morgan Tsvangirai seçimlerin ardından ilk kez kamuoyunun karşısına çıktı.

Tsvangirai, seçimi kazandığına inandığını söyledi. Ancak kendisi ve partisini resmen seçimin galibi olarak ilan etmekten kaçındı:

“Benim seçim sonuçları hakkında tek bildiğim, oylarımızın anayasada öngörülen tüm gerekliliklerin üzerinde olduğu. Ama tabii seçim komisyonu tersini düşünebilir. Yani tutumumuz şu; Son rakamları bekleyeceğiz, sonra da ne olacağına bakacağız.”

‘ANLAŞMAYA YAKIN DEĞİLİZ’

Demokratik Değişim Partisi’nden bazı üst düzey kaynaklar, BBC’ye yaptıkları açıklamada, komşu Güney Afrika’nın girişimiyle, Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin iktidar koltuğunu bırakmasına yönelik bir anlaşmaya yakın olunduğunu bildirmişlerdi.

Ancak bu bilgi, hem hükümet, hem Güney Afrikalı yetkililer, hem de muhalif lider Tsvangirai tarafından reddedildi.

Tsvangirai, açıklamasında “Spekülasyonlardan etkilenmeyelim. Hiçbir pazarlık yok ortada. Dolayısıyla bu sadece spekülatif bir haber. Lütfen Seçim Komisyonu’nun işini tamamlamasını bekleyelim ve daha sonra halkı etkileyecek olayları tartışalım” dedi.

ULUSLARARASI YANKILAR

Seçim komisyonu, oylamanın sonuçlarını açıklamayı geciktirdikçe, uluslararası toplumun bu yöndeki çağrıları da yoğunlaşıyor.

Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Gordon Johndroe “Seçim sonuçlarını açıklamanın zamanı geldi” dedi.

İngiltere başbakanı Gordon Brown da sonuçların vakit geçirilmeden açıklanmasını talep etti.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Slovenya’nın Dışişleri Bakanı Dimitri Dupel ise, seçimlerin ardından hiç kamuoyu önünde gözükmeyen Cumhurbaşkanı Robert Mugabe’nin, iktidarı bırakması gerektiğini söyledi.

MUGABE YÖNETİMİ

Mugabe, 1980’de ülkenin bağımsızlığına kavuşmasının ardından iktidara gelmişti.

Ülke son yıllarda büyük bir ekonomik kriz yaşıyor.

Zimbabveliler, dünyanın en yüksek oranı olan yüzde 100 binden fazla enflasyonun kaydedildiği bir ortamda, gıda ve yakıt sıkıntısı çekerek yaşıyor.

Ülkedeki ortalama yaşam beklentisi ise 35’e kadar gerilemiş durumda. (BBC)

FOTOĞRAF: Robert Mugabe ve Morgan Tsvangirai

1169610cookie-checkZimbabve’de muhalefet beklemede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.