İzolasyon KKTC yolcusuna £100 yüklüyor

KTHY İngiltere Temsilcisi, İngiltere’den Kuzey Kıbrıs’a direk uçuşlarda iyimser olmadığını vurgulayarak, izolasyonlar sonucu Türkiye aktarmalı uçuş zorunluluğunun yolcu başına fazladan 90-100 Sterlin dolayında maliyet yüklemesine yakındı…


KKTC’nin ulusal havayolu KTHY hakkındaki sorularımızı Ulutürk şöyle yanıtladı:


– KTHY’nin kapasitesi konusunda bilgi verebilir misiniz?
– KKTC ekonomisine katkıda bulunmak için sefer sayımızı son derece yüksek tutuyoruz. KTHY olarak İngiltere’den Kuzey Kıbrıs’a yılda 890 sefer düzenliyoruz. Birleşik Krallık’tan 6 noktadan uçuyoruz. Bunlar Manchester, Glasgow, Belfast ile Londra içinde Heathrow, Stanstead ve Gatwick… 2007’de belki Bristol hattını da katacağız. Yaklaşık yılda 185 bin koltuk arzımız var. Bunun 125-130 binini dolduruyoruz. Önümüzdeki dönemde bu 150 bine çıkması bekleniyor…


– KTHY’nin filosunda kaç uçak var?
– Filomuzda 6 uçak var. Üç tanesi THY’nin de kullandığı Boing 737-800 tipi uçaklar. Bunlar yeni, güvenilir ve ekonomik uçaklar. Diğer 3 tanesi de Airbus 321… Gene THY filosuna katılmakta olan uçaklardan. Bunlar da yeni. Bir uçağın ömrünü 25 yıl olarak kabul ederseniz, bizim uçaklarımız son derece yeni, konforlu, ekonomik ve güvenlidir… Dolayısıyla hem halkımıza hem de KKTC’ye fayda sağlamak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz…


– Doluluk oranı diğer havayollarıyla kıyaslandığında nasıl?
– Ortalama doluluk oranımız yüzde 75 civarında ki bu havacılıkta gayet iyi sayılıyor. Doluluk oranını daha yukarıya çekmek mümkün ama o zamanda sefer sayısını azalttığınızda yolcuya daha az seçenek sunmuş olursunuz…


– KTHY’nin en büyük sorunu nedir?
– Evet… En büyük sorunumuz diğer havayolu şirketlerinin de ortak sorunu, yakıttır… Yakıt fiyatlarının dünya piyasalarında artmasıdır… Tabii KTHY ve diğer KKTC’ye sefer yapan diğer şirketlerin diğer bir sorunu da adaya direk sefer yapılamamasıdır. Bu maliyetleri yaklaşık 90-100 Sterlin kadar artırıyor. Eğer direk uçulmuş olsa saat bazında elinizdeki uçak filosunu daha verimli kullanma imkanınız olmuş olur. Dolayısıyla bir uçak, gece de dahil günde iki üç sefer yapma şansı varken bunu yitiriyor. Ayrıca direk uçulamayınca boşuna konma konaklama ücretleri maliyete ekleniyor. Kalkış yakıtı da maliyetleri artırıcı unsurlar arasında. Millet de Rum tarafıyla mukayese ediyor. “Larnaka’ya uçaklar 4 saatte inerken Türk tarafına 7 saatte iniyor” diye haklı olarak şikayet ediliyor…


– Direk uçuş olmaması KKTC için ciddi bir turist kaybına neden oluyor mu?
– Yani tabii ki İngiliz turistler de zaman zaman Larnaka üzerinden bu hattı kullanıyorlar ancak genede bizim frekans fazlalığımız, İngiltere’den 6 noktadan uçulması yolcu potansiyelimizi belirli binr seviyede tutmamızı sağlıyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda hizmetimizi daha da artırarak seferlerimize devam edeceğiz…


– Bir de sanırım her acente KTHY biletini sistemde görüp satamıyordu değil mi?
– Evet. Bir takım ambargolar vardı. Onları hallettik. Uluslararası bilet düzenleme kurumu BSP’ye politik nedenlerle bizi almıyorlardı. Üç yıllık çalışmanın sonucu 8-9 ay önce bu ambargoyu kaldırttık. Şimdi İngiltere’nin herhangi bir yerindeki bir tur operatörü ya da seyahat acentesinden Kuzey Kıbrıs’a bilet almanız mümkün… Ambargo öncesinde bu mümkün değildi. Direk uçuşlar da olursa yakıtın dışında çok büyük bir sorunumuz yok…


– Direk uçuşların olacağı konusunda iyimser misiniz?
– Pek değilim açıkcası. İngiliz hükümeti hep söz verdi. Bugüne kadar hiç bir yumuşama olmadı. Dolayısıyla şu aşamada pek iyimser bakamıyorum ama inşallah yanılırım…


– Londra’dan İstanbul’a uçma planınız var mı?
– İstanbul’a uçmak bizim için pek rantable değil. Havacılıkta iç hatlarda günde 2 sefer, dış hatlarda da haftada 3 sefer yaptığınız takdirde zaten yolcu bulamazsınız. Bizim Türkiye’de uçtuğumuz Antalya, İzmir, Dalaman Türkiye’nin turistik noktaları. Buralardan potansiyel yakalamamızın nedeni frekansımızın fazlalığıdır. Ayrıca İstanbul’a baktığımız zaman gerek British Airways’in günde 2, THY’nin Stanstead ile birlikte günde 4 seferi var. Dolayısıyla hem fiyat açısından hem de belirli bir destinasyon (varış noktası) açısından İstanbul “rantable” değil. Ha bunun yerine belki Bodrum düşünebiliriz.


– Bodrum planınız var mı?
– Bodrum’u 2007 senesine planımıza aldık. Yönetim Kurulumuz karar verecek. Biz teklif ettik.


– KTHY’de başka yeni neler var?
– Bodrum üzerinden Kıbrıs, Bristol üzerinden Dalaman var… Yönetim Kurulu’nun alacağı kararlmar çerçevesinde gerekli girişimlere başlayacağız.


– KTHY’nin yapısı ve özelleştirilmesi hakkında bilgi verir misiniz?
– KTHY’nin yüzde 50’si Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi, yüzde 50’si de KKTC İnkişaf Sandığı’na aitti. Geçen dönemde Türkiye hisselerini Kıbrıs’a devretti. Yönetimin de teşkil edilmesi KKTC’nin kendi yapısında olduğu için bir yerde kararların daha süratle alınması açısından pozitif bir rol oynayacak. Tek bir noktadan idare edilmek herhalde daha kolay olacak…


FOTOĞRAF: KTHY İngiltere Temsilcisi Atala Ulutürk

790580cookie-checkİzolasyon KKTC yolcusuna £100 yüklüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.