1.3 milyon kişi işsizlikle karşı karşıya!

Kısa çalışma ödeneğinin mart ayının bitimiyle sona erecek olması nedeniyle 1,3 milyon kişi de ücretsiz izin veya kod 29 ile işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldı.

Kısa çalışma ödeneği uygulamasının sona ermesine bir hafta kaldı. İşten çıkarma yasaklarının iki ay uzatılmasına rağmen kısa çalışma ödeneği uygulamasına devam edilmeyecek.

Birgün’de yer alan habere göre; Ödenekten faydalanan 1,3 milyon kişi de ücretsiz izin veya kod 29 ile işsiz kalma tehlikesi altında. Ödeneğin sonlandırmasına tepki gösteren sendika temsilcilerinin ücretsiz izin kaldırılsın, ödeneğin kapsamı genişletilsin talepleri ise iktidar tarafından göz ardı edildi.

Bir yılı aşkın süredir devam salgın halk sağlığı bir yana sosyal ve ekonomik alanda onarılması büyük zaman alacak tahribat yarattı. Bu tahribatın en büyüğü ise emek piyasalarında meydana geldi.

Salgının toplumsal yaşam açısından en önemli sonucu iş ve gelir kayıpları ile buna bağlı artan yoksullaşma oldu. Ümitsiz işsizlerin sayısı bir yılda yüzde 118 oranında artarak rekor artışla 1 milyon 369 bine yükselmiş durumda.

Bu dönemde iş bulma süresi ise uzadı. İşten çıkarma yasakları nedeniyle işsiz sayısı azalmış gibi göründü. Fakat işsiz sayısındaki düşmeye karşılık istihdamdaki düşüş tüm gerçeği gözler önüne serdi. Zira 2019’da istihdam edilenlerin sayısı 28 milyon 80 binken bu sayı 2020’de 26 milyon 812 bine geriledi.

2502910cookie-check1.3 milyon kişi işsizlikle karşı karşıya!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.