1 Mayıs 1977 Katliamı ile Yüzleşelim!

31 yıl önce Taksim meydanında toplanan 500 bin civarında işçi, emekçi ve gencin silahlı bombalı saldırıya uğraması sonucu, sekizi kadın, 34 kişi öldürüldü, 126 kişi yaralandı.

İntercontinental oteli (bugün ki Marmara Etap oteli), Sular İdaresi ve beyaz bir Renault taksiden ateş edildi Su sıkma ve siren sesleriyle panzerlerin Kazancı yokuşuna sıkıştırdığı  binlerce kişiden 29’u feci bir şekilde ezilerek ya da boğularak yaşamını yitirdi.

12 Eylül darbesine giden yolda, toplumsal- demokratik hareketinde ilk kırılma ve geri çekilme eğilimi 1 Mayıs katliamıyla ortaya çıktı.

Katliamı kim ve neden yaptı aradan 31 yıl geçmesine rağmen ortaya çıkarılmadı.

Katliamdan Darbeye…

Sonradan öğrendiğimiz şuydu: MHP’nin de desteklediği bir darbe girişiminin başarıya ulaşması için şok bir toplumsal-siyasal ortama ihtiyaç duyulmuş, 1 Mayıs katliamı bunun için yapılmıştı.

,Direnişte vardı! Alandaki direniş, yüzlerce kişinin ölümünü engelleyerek “şok” ortamını sınırlamış, egemen sınıflar bloğunda başka şeylerin devreye girmesi, darbeyi erteletmişti.
        1977 Haziranında Orgeneral Namık Kemal Ersun’la birlikte 200 subayın re’sen emekliye sevk edilmesinin nedenleri bilinmedi.

Darbe girişimine kimi büyük iş adamları ve Türkeş’in destek verdiği iddiası araştırılmadı.

1 Mayıs katliamın planlayanların dönemin ünlü MİT’çilerinden Hiram Abas, Mehmet Eymür, Nuri Gündeş … olduğu iddiası da araştırılmadı.

Sular İdaresinin üzerinden topluluğa ateş açan 20 kişilik grubu tutuklamadan “ünlü” polis şefi Mete Altan’ın kurtardığı iddia edildi. İddiaya göre Mete Altan grubu enterne eden Sular İdaresi bölgesinden sorumlu jandarma Üsteğmeni Abdullah Erim’den teslim alarak serbest bırakmıştı. Bu da araştırılmadı.

İntercontinental oteli tam bir muammaydı (!) Otelin bir katını bir gün öncesinden tutan bir grup Amerikalı, katliamdan sonra oteli süratle terketmişlerdi. ‘ Oğlanları için darbe koşullarını olgunlaştırıyorlardı.’ Bu da araştırılmadı.

Topluluğun üzerine beyaz bir Renault’dan ateş eden özel görevliler araştırılmadı. İntercontinental oteli ve Sular İdaresini, başta panzerler olmak üzere alandan sorumlu olan Emniyet Müdür yardımcılarının ne işe yaradıklarının araştırılıp araştırılmadığını geçelim artık…

Türkiye’de siyasetle ilgili herkes, özellikle Başbakanlar bunları bilir, ama üstüne gitmez!

Devlet Geleneği Dedikleri…

Türkiye’de devlet yönetme geleneği denilen şeyin tarihi incelensin, başta 1 Mayıs 1977 katliamı olmak üzere, son 40 yılın katliamları, cinayetleri, sabotajları ve yalanları ortaya çıkar. Buradan devlet içinde öbeklenmiş karanlık güçlerin kıyıcı karakterine varılır.

Bir kez bu noktaya varıldıktan sonra görülecektir ki, devleti yöneten güçler, sadece kendisinden saymadığı halklara değildir. Kendi halkına da düşmandır. Ona karşı da son derece acımasız ve gaddardır.

Egemen yöneticilerin kültüründe, Osmanlı’dan gelen iktidar uğruna kardeşlerini yok etme geleneği vardır. Bu doğru okunduğunda ve doğru dersler çıkarıldığında hadise anlaşılır.

Egemen yöneticiler için politika, kendi varlığını sürdürmek için tüm halk dinamiklerini ezmek, her türlü cinayetin işlendiği, kurnazlığın, sahteciliğin ve komplonun sergilendiği, bu alanda hiçbir ahlak kuralının gözetilmediği bir sanattır

1 Mayıs 1977 Taksim Meydanı, bu sanatın sergilendiği bir alan oldu.

Gerçekle Yüzleşelim!

Biz o zamanlar çok gençtik. Oynanan oyunun ve bize düşen payın tarih içinde anlamını yeterince kavrayamadan, çok halisane duygularla alana gittik, katliama direnmeye çalıştık; katledildik, yaralandık.

Yetmedi! Tutuklanan 98’imizden 49’umuz katliamın asli faili yapılmak istendik.
1 Mayıs davası İddianamesini hazırlayan 5 Toplum Suçları Savcısının deyimiyle: ‘yurt ve insanlık düşmanı karanlık güçler ve emniyet mensuplarının da yarattığı panik, korku ve kusurlu davranışlar sonucunda 34 kişi öldürülmüş, 128’i aşkın kişi de yaralanmıştır’

“Yurt ve insanlık düşmanı karanlık güçlerin kimler olduğunu, niçin ve hangi politik amaçlarla 1 Mayıs 1977 katliamını düzenlediklerini açığa çıkarmak, yüzleşmek ve hesaplaşmak için buradayız

1 Mayıs 1977 katliamı Gerçeğiyle Yüzleşme ve Adalet Komisyonunun kurulmasını istiyoruz!

Gerçekle yüzleşmek, 12 Eylül’ün siyah defterini kapatmak, beyaz bir sayfa açmak istiyoruz.

Adil, demokratik, özgürlükçü ve sahici bir toplumda yaşamak için istiyoruz bunu…

Açıklama: 1 Mayıs günü saat 10.00’da pankartımızla Şişhane’de toplanacağız, Taksim’e yürüyeceğiz.
Tüm 78’liler ve dostlarımızla buluşarak Taksim Meydanına birlikte yürümeye davet ediyoruz.

1078370cookie-check1 Mayıs 1977 Katliamı ile Yüzleşelim!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.