2008 yılı para-kur politikası açıklandı…

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, 2008 yılı para ve kur politikasını açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında, 2008’de hedefle uyumlu patikanın Mart ayında yüzde 7,1 , Haziranda yüzde 6,5 , Eylülde yüzde 6,3 ve Aralıkta yüzde 4, belirsizlik aralığının da 2 puan olarak korunmasının uygun görüldüğünü söyledi.


Yılmaz bu arada, enflasyonun 3’er aylık dönemler sonu itibarıyla belirsizlik aralığının dışında kalması halinde, Merkez Bankasının sapmanın nedenlerini ve hedefe tekrar yakınsaması için, alınan ve alınması gereken tedbirleri Hükümete yazacağı açık mektup ile kamuyonunun bilgisine sunulacağını hatırlatarak, şöyle devam etti:


”Son dönemde enflasyon raporunun genel değerlendirme bölümünde, hesap verebilirlik ilkesine yönelik değişikliklere gidilmiş ve Merkez Bankası enflasyon ve para politikası görünümüne ilişkin görüşlerini ve enflasyonu hedefe yakın tutmak için gerekli gördüğü tedbirleri, (Enflasyon Raporu) aracılığı ile kamuoyuna paylaşmaya başladı.


Böylece enflasyon raporu temel iletişim aracı olma işlevinin yanı sıra hesap verebilirlik mekanizması açısından da önemli bir rol üstlenmeye başlamıştır. Bu doğrultuda önümüzdeki dönemde yazılması muhtemel açık mektuplarda, enflasyon raporuna daha fazla atıfta bulunulacaktır.”


2008 yılı para ve kur politikasına göre, Merkez Bankası 2008 yılında enflasyon hedeflemesinin yanı sıra dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edecek.


“ORTADA NİYET VAR, KARAR YOK”


Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, TCMB Para Politikası Kurulu’nda açık bulunan üyelikler için Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’e şifahi olarak iki ismi ilettiğini bildirdi.
Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşınmasına ilişkin ortada bir niyet olmasına karşın alınmış bir karar bulunmadığını da belirten Yılmaz, ”Merkez Bankası’nın İstanbul’a gitmesi ile İstanbul’un bölgesel mali merkez haline gelmesi arasındaki ilişkinin net olarak ortaya konması gerekir. Merkez Bankası camiasının Ankara’da kalma eğilimi var” dedi.

1052360cookie-check2008 yılı para-kur politikası açıklandı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.