5 Ağustos’ta Türkiye kırmızı listeden çıkar mı?

Birleşik Krallık’ın (BK) salgından dolayı kendi vatandaşları ve turistlere uyguladığı seyahat kısıtlaması üç trafik lambasından esinlenerek üç katagoride sürüyor. Hükümet https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-england adresinden duyurduğu seyahat kurallarını son olarak 14 Temmuz’da güncellemişti. Bir sonraki güncelleme ise 5 Ağustos’ta yapılacak.

Trafik lambası kuralı BK’nin yanı sıra Avrupa’nın pek çok ülkelerinde de kabul görmüş durumda. Biyogüvenlik Ortak Komitesi’nin saptadığı liste özellikle koronada mutasyonun yayılmasının önüne geçmeyi amaçlıyor. BK’nin yeşil listeye aldığı Bulgaristan’ın BK’yi kırmızı listeye koyması ya da BK’nin sarı listesindeki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin BK’yi kırmızı listede görmesi gibi çapraz ve farklı kararlar bu ülkelere seyahat edecek yolcuların iyi araştırma yapmaları ve güncelleme tarihlerine dikkat etmelerini de getiriyor. Yeşil listedeki bir ülkeden gelen yolcuların “kırmızı liste”ye dönen ülkeye geri dönmesinde zorluk yaşamamaları için bu dönemde seyahat edilmemesi de tavsiye ediliyor.

Kırmızı listedeki ülkelerden turist kabul edilmezken kendi vatandaşlarına 1.750 sterlin konaklama ücreti kendilerine ait olmak üzere 10 günlük otel karantinası ve (10 yaş ve altı çocuklar hariç) PCR testleri zorunlu kılıyor. Birleşik Krallık’ın bu listesinde mutasyonların ilk tesbit edildiği Hindistan ve Güney Afrika başta olmak üzere Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkeler bulunuyor.

TÜRK TURİZMCİLERİN BEKLENTİSİ

Türkiye’yi “kırmızı liste”de kalmasıyla salgından önce 2018’de 36 milyon turistle Türkiye’yi en çok ziyaret eden İngilizlere Haziran ve büyük ölçüde Temmuz’da Türkiye kapısı kapanmış oldu. İngiltere’de yaşadığı öngörülen 300 bin toplum üyesinin de bu yıl memleketlerini bu aylarda ziyaret etme şansını yitirmiş oldular.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 14 Temmuz öncesinde Boris Johnson’dan Türkiye’nin kırmızı listeden çıkarılma ricası da gerçekleşmemiş oldu. Öte yandan İngiltere’deki Türkiyeli kökenlilerin Türkiye’nin kırmızı listeden çıkarılması için 20 bini aşkın topladığı imzanın bir etkisi olmadığı düşünülebilir.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Erkan Yağcı, BK’nin Türkiye’yi sarı listeye almasından umutlu olduğunu belirterek, BK’nin Türkiye’yi sarı listeye almasından umutlu olduğunu söyledi. Yağcı  “Rusya’nın açılma sürecindeki gibi bir heyet göndermeyi İngiltere istemedi” diyerek kırmızı listede kalınırsa sürpriz olunmayacağını da aktarmış oldu.

Londra’da görüş aldığımız Türkiyeli seyahat acente sahipleri 5 Ağustos’taki güncellemede Türkiye’nin sarı listeye alınacağı konusunda iyimser olmalarına karşın Edwin’den Uğur Bulut Türkiye’de vaka sayısı açısından grafiklerin 14 Temmuz’dan daha iyi olmadığını ve Rus turistlerin salgın grafiğindeki etkisinin henüz açıklanmadığı savıyla “kırmızı listede” kalınma olasılığını büyük görüyor.

TÜRKİYE NEDEN KIRMIZI LİSTEDE?

12 Mayıs’tan bu yana kırmızı listede olan Türkiye, 3 haftada bir yapılan güncellemelerde daha önce iki kez daha kırmızı listede tutulmuştu. Ancak bu kez Türkiye’de düşen vaka sayıları ve aşılamanın hız kazanmasıyla, Türkiye’nin kırmızı listeden, daha düşük risk grubundaki “sarı listeye” eklenmesi beklentileri doğmuştu.

iNews’e göre Türkiye’nin kırmızı listede kalmasının nedeni, İstanbul’un uluslararası yolcular için dünya çapında bir aktarma merkezi olması ve Delta varyantının bu merkezler yoluyla yayılmasından endişe duyulması. İstanbul Havalimanı’nın 2020’de Avrupa’da en yoğun çalışan havalimanı olduğuna dikkat çeken gazetede görüşüne yer verilen British Airways’in eski strateji danışmanı Robert Boyle, Türkiye’nin kırmızı listeden çıkmak için en iyi şansının, İngiltere hükümetinin mevcut seyahat önlemlerinin nasıl çalıştığını gözden geçirip yeniden güncelleme yapacağı 5 Ağustos’a hazırlanması olduğunu söylüyor. Boyle, Türkiye’nin 14 Temmuz’daki güncellemede kırmızı listeden çıkarılmayacağını tahmin etmişti. Bu yazılanların ışığında “Türkiye’nin kırmızı listede kalma olasılığı yüzde 50” derim.

2537610cookie-check5 Ağustos’ta Türkiye kırmızı listeden çıkar mı?
Önceki haberAnkara’dan ABD’ye Afgan mülteciler tepkisi
Sonraki haberCayır cayır yanarken
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.