Dibe vuran ekonominin umudu Olimpiyat

Son bir yıl içinde sanayide, özellikle motor sanayindeki gelişmelere rağmen, bir çok alandaki gerileme, hükümet cephesinde de krize neden oldu. Yabancı araba tekellerlerinin açtığı bir kaç fabrıkanın yanı sıra, Jaguar ve demiryollarında açılan yeni alanlarla 2 binden fazla işçinin iş sahibi olacağı açıklamasının yapıldığı saatlerde gelen haber, Maliye Bakanı George Osborne’u eleştirilerden kurtaramadı. Osborne, yanlış ekonomi politikaları ile hareket ettiği öne sürülerek, yerine Ticaret Bakanı ve koalisyon ortağı Liberal Demokrat Partisi’nin önde gelen kurmaylarından biri olan Vince Cable öneriliyor.

Özellikle inşaat sektöründe son üç ayda yüzde 9.7 ve kamu alanında ise yüzde 20 daralmanın olduğu ve bunun da gelecek açısından pek parlak olmadığı belirtilerek önlem alınması isteniyor. İmalat sanayinde yüzde 1.3 ve hizmet setöründe de yüzde 0.1 düşüş yaşandı.

Muhalefetteki İşçi Partisi Gölge Maliye Bakanı Ed Balls, rakamların her şeyi gösterdiğini ve son 50 yılın en kötü ekonomi politikaları uygulandığını söyleyerek, bu politikanın terkdilmesini istedi.

Umut olimpiyatlar!

Ekonomik daralma ve dibe vumanın gerekçesini hükümet, kraliçenin tahta gelişinin 60. yıl kutlamaları ve fazladan ilan edilen 2 günlük tatil ile Haziran ayında rekor düzeyde yağan yağmurlar olarak açıkladı. İşsizlikte ciddi bir düşüş olmazken işsiz sayısı 65 bin azalarak 2.7 milyona düştü.

Ekonomideki umutsuz durumu hükümet şimdilik olimpiyatlara bağlamış durumda. Olimpiyatlara yeterince katılım ve yabancı turist gelirse, onların yaptığı her harcamayı bir sonraki 3 ayın bilançosuna ekleyecek ve ekonomide canlanmanın olduğunu iddia edecek. Fakat bu geçici durumun ekonomi politikalarının doğru olduğunu göstermeyecek.

1541430cookie-checkDibe vuran ekonominin umudu Olimpiyat

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.