Sığınması reddedilenlerin yazgısı masada

Tasarılarla, bu kişilerin nasıl ve nerelerde tutulacakları ve hangi koşullar altında sınırdışı edilebileceklerinin çerçevesi çizildi.


Adaletten sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Franco Frattini, amacın AB genelinde şeffaf bir iade siyaseti yaratmak olduğunu söyledi. Tüm üyelerce kabul edilirse yasadışı göçmenlerin geçici olarak alıkonulması uygulaması altı ay ile sınırlanıyor. Komisyonun teklifleri arasında, mahkeme kararıyla sınırdışı edilmesine hükmedilen birine temyiz hakkı tanınması da yer alıyor…


Teklifler dahilinde, Avrupa Birliği üyelerinin yabancı ülke vatandaşlarını işkence ya da kötü muameleye maruz kalacakları yerlere göndermesinin de yasaklanmasının önerileceği tahmin ediliyor. Komisyonun teklifleri, özellikle İngiltere’nin 7 Temmuz’da düzenlenen bombalı saldırılardan sonra gündeme getirdiği önerilerle çelişki halinde bulunduğu göze çarptı.


İngiltere hükümeti, Londra’da düzenlenen bombalı saldırıların ardından aşırılık yanlılarının, kötü muameleye maruz kalmayacakları yönünde diplomatik garantiler alındığı takdirde bu ülkelere geri gönderebileceğine karar vermişti. İnsan hakları örgütleri söz konusu ülkelerin vereceği güvencelerin hiçbir anlamı olmadığını savunuyor.


BM de İngiltere Hükümeti’ne benzer uyarılarda bulunmuştu. Ancak Avrupa Komisyonu’nun önerileri kabul edilse bile, İngiltere de dahil tüm üyelere diledikleri takdirde bu yasaların kapsamı dışında kalma hakkı bulunuyor.


Franco Frattini de bu öneriyi uygulamanın güç olabileceğini kabul etti, ancak bu ülkelere iade edilen kişilere kötü muamele yapılmasını önlemek için mali teşvikler önerilebileceğini söyledi. Frattini ayrıca, göçmenlik ve entegrasyon sorunlarının tartışılması için daimi bir forum oluşturulmasını önerdi. (BBC)
 

783310cookie-checkSığınması reddedilenlerin yazgısı masada

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.