Kredi için AIDS testi! Olmadı HSBC!

İngiltere’de gerçekleşen olayın ardından eşcinsel toplum kuruluşları büyük tepki gösterirken, banka bu uygulamadan geri adım atmak zorunda kaldı. Birçok sivil toplum örgütünü, toplumdaki kişiler arasında eşitsizlik yapıldığı gerekçesiyle harekete geçiren olay, sözkonusu çiftin şikayeti üzerine ortaya çıktı.


Buna göre, soyadı açıklanmayan Stuart isimli İngiliz, kendisi gibi eşcinsel partneriyle bankanın Porthmadog’daki şubesine kredi almak için başvurdu. Çiftin talebini değerlendiren banka yetkilileri, başvuru sahiplerinden AIDS testi istedi. Eşcinsel olduklarını zaten gizlemediklerini vurgulayan Stuart, doldurmaları istenen formda, ‘’Hiç biseksüel ya da homoseksüel gruplara katıldınız mı?’ ve ‘Uyuşturucu kullanıyor musunuz?’ gibi sorularla karşılaştıklarında, kendilerini yanlış bir şey yapmış gibi suçlu ve kirli hissettiklerini söyledi.


Olayın kamuoyuna yansımasının ardından bir açıklama yapan HSBC, sözkonusu formların zaten değiştirilmekte olduğunu, yeni formlarda kişilerin cinsel tercihleriyle ilgili hiçbir sorunun yer almayacağını açıkladı. Eşcinsel çiftin bankanın müşterisi olarak kalıp kalmamaya ise henüz karar vermedikleri bildirildi. 

783540cookie-checkKredi için AIDS testi! Olmadı HSBC!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.