AB Başkanlığı’na yakışır mı?

The Times, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband’in, AB’de Lizbon Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle ortaya çıkabilecek Avrupa Konseyi Başkanlığı rolü için eski İngiltere Başbakanı Tony Blair’e verdiği desteği manşetinden aktardı.

AB Başkanı’nın hem Washington’da hem de Pekin’de ‘trafiği durduracak’ ağırlıkta bir isim olması gerektiğini söyleyen Miliband, Blair’in bu göreve gelmesinin hem İngiltere hem de Avrupa için iyi olacağını öne sürdü.

Miliband ayrıca, Lizbon Anlaşmasıyla oluşabilecek bir başka görev olan AB Dışişleri Bakanlığı’nı düşünmediğini belirtti.

“DOĞRU BİR ADAY DEĞİL”

The Independent ise başyazılarından birini Blair’in Avrupa Konseyi Başkanlığı için doğru isim olmadığı yorumunu yaptı. Birliğin ilk başkanının bir konsensüs oluşturması gerektiğini yazan gazete, Irak savaşı ve eski ABD Başkanı George Bush’a yakınlığının, Blair’ı hem ülkesinde hem de dünyada bölünmeler yaratan bir isim haline getirdiğini vurgulayarak şöyle devam etti;

“AB’deki önde gelen müttefikleri ve ABD arasında seçim yapmak zorunda kaldığında, ABD’yi seçti. Bu kısa sürede unutulmayacak. Blair kendisini ne kadar iyi bir Avrupalı olarak görürse görsün, çoğu Avrupalı böyle görmeyecek. Irak bir tarafa bırakılsa bile, Blair’in bu işe ne kadar uygun olduğu kuşkulu. İlk Avrupa Başkanı’nın, tek para birimi ve Schengen gibi, önemli anlaşmaları imzalamayan, ulusal gurur nedeniyle AB’ye kendisini yarım bir şekilde bağlayan düzenlemeler yapan bir ülkenin pasaportunu taşıması doğru olur mu merak ediyoruz. “

1497350cookie-checkAB Başkanlığı’na yakışır mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.